galéria megtekintése

Tűzhányó a partvonalon

0 komment


Dési András

Igazi sportújságírók eddig is kerülték, hogy leírják. A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság után talán végleg nyugdíjazni lehetne. Amit az elmúlt jó három hétben láttunk, teljesen feleslegessé teszi. A „papírformáról" van szó. Persze léteznek statisztikák, mindenkinek, így minden csapatnak van előélete, múltja. A jelen azonban könnyen felülírja azt és a 2016-os torna erre ékes bizonyíték.

Mert ki gondolta volna, hogy a magyar válogatott ilyen gyönyörű júniussal ajándékozza meg a szurkolóit? És ki várta volna, hogy ilyen messze jut el Wales vagy éppen Izland csapata? Ahogy Olaszországot is jó előre eltemették. Túl öregek, túl jelentéktelenek – hangzott a kritika.

Bár a németeknek Bordeaux-ban most sikerült megtörniük az olasz átkot és tétmeccsen – igaz, sok szerencsével és tizenegyesekkel – legyőzniük a squadra azzurrát, Itália előtt kalapot kell emelni. Pontosabban a legnagyobb elismerés Antonio Conte szövetségi kapitányt illeti. A 46 éves szakember az Európa-bajnokság egyik legkiemelkedőbb edzője. Akire taktikailag a legjobb szó a rugalmasság. Csapata hol támadott, hol inkább kivárt. Az olaszokban az volt a szép, hogy Conte keze alatt kiszámíthatatlanná váltak.

 

A pugliai Leccében született, szegény családban felnőtt egykori középpályás a Juventusban eltöltött 12 éve alatt is kitűnt azzal, hogy sok felelősséget vállalt magára. S csapatkapitányként folyamatosan biztatta, noszogatta, űzte, hajtotta előre társait.

Franciaországban azonban mindenen és mindenkin túltett. Méretre szabott öltönyében, átható kék szemeivel úgy viselkedett egy két lábon járó vulkán. Tűzhányó, amiből lávaként törnek ki az érzelmek. Gesztikulált, üvöltött, átkozódott, irányított, táncolt az oldalvonal mentén. Dühében a labdát a tribünre rúgta, a gólokat a kispad műanyag tetejére felmászva ünnepelte. Magasfeszültség egyszemélyes showban. Adtam is neki becenevet. Signore 220 Volt. Meglátjuk, hogy a Chelsea menedzsereként is ezt a formáját hozza majd. A Stamford Bridge mint szeizmológiai állomás. Miért is ne?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.