galéria megtekintése

Tuti biztosok

2 komment


Rab László

Akar-e ön kormánybiztos lenni? Ha jól fekszik, előállhat bármilyen képtelenséggel, egészen biztos, hogy kinevezik. Jelentkezzen, megéri. Ha úgy gondolja, hogy fejleszteni szeretné a magyar gumicsizmagyártást, ne késlekedjen, aspiráljon.

Az új kormánybiztosi kinevezések láttán vizionáltunk efféléket. Volt már eddig is kormánybiztosa (jó pénzért) például a digitális oktatásnak, az oktatás működtetésével kevésbé bíró egykori államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot bízták meg vele. A „törökverő" L. Simon Lászlóról is tudtuk, hogy ezernyi más munkája mellett biztosként a Várba költöző minisztériumok épületeivel kapcsolatos feladatokat is ellátja, de sajnos a római limesnek még nem volt kormánybiztosa. A 444.hu fedezte fel, hogy már van. Havi félmillió jár Visy Zsoltnak „A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín Világörökség jegyzékébe történő jelölésével, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztosnak" a remek állás betöltéséért.

Egyszerű, könnyen megjegyezhető feladat. Kérnénk, hogy amikor majd a kajszibaracklekvár-főzés biztosát kinevezik, azt is ilyen lényegre törően írják le. Van most már kormánybiztosa a biciklizésnek is. A Gyurcsányék idején, a 2006-os lovasrohamban megsebesült Révész Máriusz lett „a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével megbízott" kormánybiztos, ami azt is jelzi, hogy nem elég nálunk unokatestvérnek lenni, egyeseknek tenniük is kell valamit azért, hogy kitömjék a zsebüket pénzzel. Mit fog tenni a kemény elnyomatás éveiben sokat szenvedett kormánybiztos? A természetjárás és a lovasturizmus (!) fellendítése mellett a kisvasutak, a vándortáborok és a magyarországi sípályák fejlesztésével is foglalkoznia kell – ha nincs hó, akkor is. Hozzá tartozik például a Bejárható Magyarország program is, aminek megfejtésére a legjobb lenne külön kormánybiztost kinevezni.

 

Természetesen lehetne külön (pénzes) biztosa a vízi és lovas turizmusnak, sőt örvendeznénk is ezen, ha nem volna már külön általános biztosa a turizmusnak. De hát tudjuk: van. Ezzel együtt sok sikert kívánunk az egykor Kuncze Gábor által Mártí­riusznak nevezett politikusnak, hiszen a magyar biciklizést oly sokan akarták már megreformálni, de még senkinek se si­került.

Megjegyezzük, hogy a kormánybiztosi intézmény a rendszerváltás utáni magyar politika húzóágazatának tekinthető. Ki ne emlékezne például a Bajnai-kormány által (2009-ben) kinevezett Baja Ferencre, aki egy időben infokommunikációs kormánybiztosként újította meg a webkettőt. Ugyanekkor Hegedüs Dóra „a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős" kormánybiztosként ügyködött, Suchman Tamás pedig „az országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósításának kormányzati tevékenységét összehangoló" KB volt.

Nagy a hagyománya minálunk a zajos semmittevésnek. Ne aggódjunk, Révész Máriusznak is menni fog.A kormánybiztosi intézmény a rendszerváltás utáni magyar politika húzóágazatának tekinthető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.