galéria megtekintése

Tuskók

2 komment


Marnitz István

Fel nem foghatom, mi az a titokzatos földcsakra-kisugárzás, amely a Fideszt arra sarkallja, hogy törve-zúzva feltrancsírozza a Városliget fáit, helyükre betontömböket, vastraverzeket, téglát, üveget, műtárgyat helyezzen, mélygarázst fúrjon alá, zöldtetőt húzzon fölé szép, szimmetrikus rendben. Egyáltalán, a város közepén gyanúsan csoportosuló növényekkel is tudatosítsa, eddig tartott a nyegle liberális összevisszaság, és immáron ott is a kétharmadmínuszegy válik élet-halál urává.

A Fidesz hovatovább a keresztény-nemzeti kibontakozáshoz szükséges összes épületet a Városligetbe szánja. Csoda, hogy az új atomblokkokat nem oda tervezik. A rohadó VI–VII–VIII. (soroljam még?) kerület nem felel meg a XXI. századi magyar mutyizmus stílusjegyeit magukon viselő épületálmaik színhelyéül. Csak a liget.

Cserébe Lázár János bármit felajánl. Mit még egyszer ennyi fát? Letarolják az egész Nyugatit, Délit, a vonatokat innentől a fák alatt-fölött vezetik át, olyan lesz, mint egy élményszafari a Jurassic Parkban. A miniszter akár egymillió fával is beültetné a Nyugati–Városliget közét. Ja, hogy ennyi legfeljebb egymásra rakva férne el? Nem gond, akkor Tiborczék építenek egy köbkilométeres fakockát a város közepébe. Pénz nem számít. A másik lehetőség, hogy a Városligetet az új nemzeti latrinaként hagyják élve elrohadni – érzékeltetik.

 

Kétségtelen: van a fákban valami gyökeresen ellenzéki. Csak ott állnak. Bambulnak. Nem hallgatnak a szóra, nem mennek odébb. Nem szavaznak. Törődést igényelnek. Kényeskednek. Az eredmények lassúak, haloványak. Az egyetlen értelmezhető reakciójuk az, ha meghalnak. Komolyan mondom, mindjárt én is ideges leszek tőlük. Nem csinálnak semmit az ég világon, azt viszont kétségkívül rendíthetetlenül teszik. Máris viszket a tenyerem.

Eddig minden hatalmat zavart a nyugodt városi betontengerbe belerondító növények látványa. A szocialista időszakban azért akarták kivágni a környékünkön a fákat, mert úgymond veszélyesek. A Fidesz sikerrel attakolt, demonstrált, tette röhejessé a tervet. Majd hatalomra kerülve első dolguk volt kivágni a fákat. Mert úgymond veszélyesek. „Mesteri": a szocik nem nagyon tiltakoztak, hisz korábban ők is ugyanezt tervezték, a nép pedig megint csak nem morgott, hisz ha a Fidesz irt fát, az más, akkor azzal biztos csak a tudjukkiknek teszünk keresztbe. Ugyanez történt a Kossuth téren, a József Nádor téren: mit állnak ott, csak néznek, veszélyesen susognak, nem bírom, áh! Takarodjatok!

Jogos. Tényleg veszélyesek. Sőt: a küzdelem, jelentem, reménytelen. Nincs az az őrült Néró, aki képes lenne kiirtani az összeset. A fák akkor is ott fognak állni, amikor a Fidesz is, mi is és minden, ami most van, már csak hamu lesz a történelem tüzében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.