galéria megtekintése

Tusk csak aggódik

50 komment


Miklós Gábor

Donald Tusk kiborította a bilit. A németekre, sőt személyesen Angela Merkel kancellárra. Neki szóltak az Európai Tanács lengyel elnökének megjegyzései a menekültválság megoldási lehetőségeiről. Pontosabban az adott feltételek melletti megoldhatatlanságáról. Különösen váratlanok voltak azok a kitételei, amelyek az unión belüli feszültségekre vonatkoztak szerdai interjújában, amelyet több európai lapnak adott egy időben.

Tehát: lehet-e diktálni, szabad-e feltételeket állítani a tagállamoknak, amennyiben olyan válsághelyzetek bukkannak fel, mint a mostani? Egyik leglényegesebb állítása szerint ne erőltessen az unió nyugati fele a keletiekre ezek akarata ellenére semmit. Tusk azt mondja – Angela Merkellel vitázva –, hogy a menekültáradat példátlan méretéből nem arra kell következtetni, hogy az feltartóztathatatlan. De épp a méretei miatt kell megállítani. Az EU „első embere" kikel az ellen, hogy a menekültkvóták elfogadásától tegyék függővé a Schengen-mechanizmus működését, hogy belső zónát tervezzenek a kvótát elfogadókból, miközben az azt elutasítókat egy Schengen B körzetbe rendelnék. Egyszerű javaslatai vannak: őrizzék jobban a határokat, akkor nagyobb lesz a szolidaritás. Szűrjék meg és táborokban tartsák vissza a migránsokat, akár másfél évig is. Tusk Merkellel betartatná a dublini megállapodásokat is.

Pálfordulás-e ez Tusktól, akit az ET élére épp Angela Merkel javasolt? Aligha. Inkább pozíciója készteti arra, hogy megállítsa az unió szétesésével fenyegető tendenciát. E tendencia jele nemcsak a kvóta oktrojálása, de a kvóták bírósági megtámadása is Orbán és Fico részéről. Amihez nyilván csatlakozik a varsói jobboldali kormány. Tusk ehelyett rendet akar a befogadásban és a tagállamok közötti kapcsolatokban.

 

Az interjúban a legkevésbé sem fogadja el az idegengyűlölő demagógiát, amelyet Orbán használ. Az EU-szkepszis nem bűncselekmény, utal az új lengyel kormányra, hozzátéve: azt tapasztalta, hogy Brüsszellel együttműködve sikeresek a lengyelek. A rend hiánya az uniós határon és a befogadási rendszerben Tusk szerint elfordítja a figyelmet Putyin politikájának veszélyeiről, az ukrán válságról is. Az ő értékrendjében az Oroszország képviselte veszély megelőzi a migrációs problémát. Utána következik a terrorizmus, a görög válság, s a brit kilépés lehetősége. Ezek mindegyike az unió számára tragikus lehet, és csak együtt enyhíthetők. Nem gondolom, hogy Tusk minden tézise igaz. Javaslatai tökéletlenek. De megérzéseiben sok az igazság. Például abban, hogy hiba, ha Lengyelország vagy Magyarország bírálata elveszi az időt a kontinentális méretű problémáktól.

Tusk érzékeli, hogy a mostani válság a legkevésbé sem a politika ügye, hanem az európai polgároké. Aggodalmaink nőnek, mert az unió erejét veszítheti a szolidaritás megcsappanása, a bezárkózó önzés, de a kapuk széttárása miatt is. Tusk funkciója szerint egyeztet, közvetít. Most épp jelzi az aggodalmakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.