galéria megtekintése

Túlszült világ

3 komment


Hajba Ferenc

Hány embert képes eltartani a Föld? Egy német alapítvány becslése szerint már most, az év elején 7,4 milliárd ember él a bolygón. A hannoveri világnépesedési szervezet számításai szerint másodpercenként átlagosan 2,6 fővel növekszik a Föld lakossága. A növekedés azonban szinte kizárólag a fejlődő országokra jut, ahol egyébként évente 75 millió nő esik teherbe szándéka ellenére. Bernard Gilland közgazdász úgy számol, „amennyiben a megművelt mezőgazdasági területek valamelyest növekednének és a terméshozamok több mint megduplázódnának, a világ 7,5 milliárd embert tudna teljesen kielégítő módon, napi 9 ezer kalóriás növényi energiával táplálni”.

Ráadásul új termelési rendszerek is kilátásban vannak, még ha erős is a környezetvédelmi ellenállás velük szemben. Viszont, ha a kérdés egyszer úgy merül fel, hogy éhhalál vagy génmódosított gabona, aligha kérdéses a válasz.

A kérdés tudat alatt talán felmerült a menekültek vándorlása, éhezése, kirekesztése kapcsán is. Az 1700-as években Malthus angol demográfus már azt vizionálta, hogy túlnépesedés következik, ami éhínséget, vízhiányt, járványt, népvándorlást, területszerző és etnikai háborúkat okozhat. Szerinte a Földnek van egy maximális eltartóképessége. Ezt nem bizonyította senki, annál is kevésbé, mert ennek igazolására hosszú tudományos megfigyelésre és elemzésre volna szükség. De nemcsak biológiai, földtani, csillagászati, hanem társadalmi leletezésre is.

 

Ha ugyanis az emberiség kultúrája, civilizáltsága, tudása, életmódja változatlan maradna, a fejlődés hiányában porladnánk szét. S ez hosszú távon a társadalom állapotára is igaz. Elkeserítő, hogy Magyarország még ott tart a politikai gondolkodásban, hogy a férfi dolga a pénzkeresés, a nőé a szülés. Szüljenek minél több civilt – ha sorkatonát még az SZDSZ által mozgósított népakaratból egyelőre nem is lehet.

A politika a hálószobákban inkább csak fontoskodik. Belegondolni is rémes, mi lenne a világon, ha dönteni kellene arról, itt mennyivel szülessen kevesebb gyerek, ott mennyivel több, melyik nemzet mekkora kvótát kapjon.

Vallási, etnikai, nemzeti alapon dőljön el életünk legfontosabb kérdése? Vagy például a beteg szülőknek ne legyen joguk gyerekeket világra hozni? Esetleg azok ne kapják meg az élet jogát, akik a genetikai előrejelzések szerint öröklődő betegségre számíthatnak?

Micsoda dráma volna ez!

Egy magyar egyetemi tanár a szemináriumán elméleti szinten fölvetette a túlnépesedés problémáját, s megjegyezte: elvileg akár eljöhet az az idő is, amikor egy-egy család legfeljebb egy gyereket szülhet a Föld fennmaradása érdekében. Másnap már azt terjesztették róla, hogy el akarja sorvasztani a magyart. Egy egyetemista lány viszont a lehető legszomorúbban felelt a tanárnak: ne aggódjon, mi már úgysem ide szülünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.