galéria megtekintése

Túlélőmód

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 03. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A felvétel tavaly április 8-án, a Népszava 140. születésnapjának ünneplésekor készült
A felvétel tavaly április 8-án, a Népszava 140. születésnapjának ünneplésekor készült
Kurucz Árpád

Népszava-estet rendez július 9-én a Szabadelvű Gondolkodásért Alapítvány. Hívtak hozzászólónak, hogy mondjam el a véleményemet a Népszava és általában a magyar sajtó helyzetéről. Szocdem fölmenőim sokat kaptak ettől a laptól és sokat tettek érte, nagyapai nagybátyám a Népszava oszlopa volt fél évszázadon át, én is rendszeresen írtam bele pár évig, amikor ott szerkesztette Ungvári Tamás a magyar sajtó egyik legjobb és legliberálisabb vélemény rovatát.

A felkérésnek tehát lelkesen és köszönettel eleget tennék, de nem leszek itthon. A hozzászólásom lényege ez lenne:

 

A sajtóval sajnos nem úgy van, hogy „hol nagy a szükség – közel a segítség!” Éppen ellenkezőleg. Minél fontosabb lenne a segítség, annál kevésbé lehet számítani rá. Minél inkább el akarja fojtani a kormányzó hatalom a sajtószabadságot, minél inkább egyneműsíteni igyekeznek a nyilvánosságot, minél szűkebb területre szorítják és politizálják át a piacot, minél következetesebben sorvasztják el a civil szférát, minél gyengébbek a civil, a polgári és a piaci kultúra történelmi gyökerei, annál nagyobb szüksége lenne a sajtónak, a nyilvánosságnak a civilek, a polgárok, a piac erejére és a közhatalom segítségére, annál fontosabb lenne a közjó érdekében, hogy megkapja ezeket, és annál kevésbé fogja megkapni. Ez a rossz hír.

Ostrom alatt áll a hatalom szolgálatán kívül álló sajtó egésze

A jó... hát, ha csak az nem, hogy volt már sokkal rosszabb. Úgy három évtizeddel ezelőtt, amikor létezett ugyan megingathatatlan biztonságban egy Népszava nevű lap, de nem létezhetett semmilyen néven olyan lap, mely az igazihoz, Révész Mihály Népszavájához hasonló lehetett volna.

A sajtó szabadságát szavakban sem biztosították, civil tér, piac, polgári erő még sokkal kevésbé létezett, mint most, honfitársainkat sokkal kevesebb alternatív hírforrás vértezte föl a hatalom hazugságaival szemben, mint manapság. Ez a mostani válság legalább arra jó, hogy mindenki átérezhesse, mennyivel rosszabb lehetett, amikor sokkal rosszabb volt. Az akkori ellenzéki demokraták, akik már elfelejtették, a fiatalabbak, akik nem élték meg, az idősebbek, akik akkor elmulasztottak együtt érezni a demokratákkal.

A heti Beszélő szerkesztősége a világ legjobb helye volt. A lap eladhatatlanul magas színvonalon, tömérdek adattal, információval és mély elemzésekkel szolgálta az igényes olvasókat, akikből egyre kevesebb akadt. Nagyon fájt, amikor 1995-ben megszűntünk. A fájdalmunkban kevesen osztoztak, azt sem sokan bánták, hogy a következetes szabadelvűség képviselete a nyilvánosságban súlyosan meggyengült (azóta is gyenge).

Amikor a jogállam, a sajtószabadság nincs veszélyben, mint ahogy 1995-ben nem volt, akkor ezeket a fájdalmakat, veszteségeket emelt fővel el kell viselni. Elviseltük.

Most más a helyzet. Ostrom alatt áll a hatalom szolgálatán kívül álló sajtó egésze. Nincs alkotmányosság. Hadiállapot van. Fölösleges arról csépelni a szót, megérdemli-e a létet az a lap, ami hatalmi kegyre szorul, mert nem tartja el a piac, az olvasó, a civil szféra, az ellenzék. Minden potenciális eltartó eltartóképességét szisztematikusan és törvénytelenül rombolják, nincs hatalmi kegy, csak kegyetlenség.

A csekély és gyorsan fogyatkozó tartalékokat kell túlélési szempontok szerint csoportosítani. A jogállampusztító kísérletnek a nemzetközi környezet ellentmond. Az ellenállás a jogállam külső és belső híveinek közös érdeke. Ideje lenne, hogy ez az érdekegység kézzelfogható támogatás formájában is kifejeződjék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.