galéria megtekintése

Túl a kürtőskalácson

21 komment


Megyesi Gusztáv


Ha jól értjük a helyzetet, akkor a fél ország pillanatokon belül költözni fog. Itt van ugyanis ez az új törvény, amely csak akkor engedi, hogy a fontos állami vezetők, kormánytagok hozzátartozói is indulhassanak közbeszerzésen, ha nem élnek egy háztartásban az illetővel.

Az összeférhetetlenségi törvény azért volt rossz, mert gyakorlatilag minden állami vezetőnek és politikusnak megtiltotta nejek, vejek, sógorok, unokák, anyósok indulását közbeszerzési pályázaton, s ha nem változtattak volna, akkor Kovács kormányszóvivő szavaival élve, „a fél Magyarország érintett lett volna".

Mint köztudott, az ország felét miniszterelnök és helyettese, miniszterek, államtitkárok, államfő, házelnök, házalelnök, legfőbb ügyész, alkotmánybírósági, számvevőszéki, adóhivatali, jegybanki és további elnökök, valamint a rokonaik teszik ki, s volna még az ország másik fele, leginkább zavaró tényezőként. Ráadásul az ország legfőbb vezetői egy háztartásban kénytelenek élni nagyszülővel, sógorral, ipammal, napammal, ángyommal, nénjével, bátyjával, ami eleve korrupciós­ veszélyforrás, de szerencsére már nem az, mert ha közbeszerezni akarnak, költözniük kell.

 

Ez így életszerű. Ezt Kovács szóvivő mondja, akit mi nagyon kedvelünk; az a kitétele, miszerint „életszerű, hogy a politikusok rokonai is indulhassanak közbeszerzésen", kiérlelt gondolatvilágra utal. Igaz, az a kitétel, hogy a politikusok rokonai ne indulhassanak közbeszerzésen, ugyanúgy életszerű volna, főleg, hogy eddig az volt érvényben. Azt egyszer nyilván elmagyarázza a szóvivő, mi a különbség etikailag a miniszter apjával együtt, illetve külön élő huszonéves gyermek státusza között, hacsak az nem, hogy utóbbi esetben a közbeszerzési bizottságnak már eddig is automatikusan törlődött az agyából, hogy ki az illető apja. Az biztos, hogy esélyegyenlőségnek kell lenni, és senki se szenvedhet kárt azért, mert a rokona irdatlan nagy ember. E szempontból igazságos a törvény, sőt kiszélesíti az összeférhetetlenségi kört, hiszen mostantól, például, a találmányi hivatal (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) elnökének az anyósa is jobb, ha tehertaxit hív, különben soha nem épít sztrádát a húgával.

És ez az egész hajcihő pusztán azért, hogy a miniszterelnök veje végérvényesen visszatérhessen a milliárdos közbeszerzések és versenytárgyalások oly színes és izgalmas világába. Nem azért mondjuk, de az ilyen ügyeket a brunei szultán egyetlen kézmozdulattal szokta elintézni, s nem csinál hülyét a törvénykezésből, a törvény-előkészítő parlamenti bizottságból, de leginkább az egész Országgyűlésből, főleg, hogy utóbbit emberemlékezet óta össze se hívta.

Igaz, így viszont a kormány újra jól felhergelte az ellenzéki oldalt. Amely legutóbb Fazekas miniszterbe kötött bele, akiről kiderítették, hogy az unokatestvérének az egyik fia 150 millió forintért vásárolt meg korábban is általa bérelt parcellákat olyan árverésen, amelyen a Hír TV felvételének tanúsága szerint az egyik licitnél az eléggé kókadt ellenfél látszólag partiban volt vele, de amikor 100 milliónál ötszázezer forinttal emelték az árat, hirtelen kiszállt, mert arra már nem volt félmilliója. Amikor minderre, és a többi rokon hasonló földhöz jutására rákérdeztek Fazekas miniszternél, azt felelte, hogy csakis a legújabb hungarikumról, a kürtőskalácsról hajlandó beszélni.

Igaza van. Soha nem élt, és most sem él egy háztartásban unokatestvére fiával.

Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.