galéria megtekintése

Tudják és teszik

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.

Csillag István
Népszabadság

Mi történt velünk? Hogyan történhetett és miért történhetett ez meg velünk? 2010 óta ezek azok a kérdések, amelyek a jobb sorsra érdemes értelmiségieket foglalkoztatják.

– Nono, Zolikám, azért húzni kell egy éles vonalat!... Mert vannak azok, akik a haza kárára lopnak, csalnak, hazudnak, és vannak azok, akik a haza érdekében!
– Nono, Zolikám, azért húzni kell egy éles vonalat!... Mert vannak azok, akik a haza kárára lopnak, csalnak, hazudnak, és vannak azok, akik a haza érdekében!
Marabu rajza

Ma már Magyar Bálintnak és szerzőtársainak köszönhetően nagyon sokat, úgyszólván mindent tudunk arról: mit tettek Orbán Viktor és társai a harmadik magyar köztársaság megkaparintásáért. A magyar polip. A posztkommunista maffiaállam címmel immár két kötetben (Noran, 2013 és 2014) megjelent írások a bennünket körülfonó, mindennapjainkat átitató maffiaállam természetét, kialakulását még azok számára is meggyőző tárgyilagossággal láttatják, akik bár mindig mindent jobban tudnak, de képtelenek voltak eddig összefüggő történetként megérteni, milyen lépésekkel épült ki a szocializmusnál is zsarnokibb, a kádárinál ördögibb rendszer. A „maffiaállam”-kötet adja meg a választ az első kérdésre: mi történt. A válasz: a hatalom és az állam gátlástalan megszerzését és saját vagyonosodásuk szolgálatába állítását, a hatalom és a vagyon összekapcsolását valló népmesei „legkisebb fiúk” a modern tömegdemokráciák valamennyi lehetséges manipulatív módszerét felhasználva totális zsarnoki rendszert építettek, és zavartalanul építenek tovább a hátunkra.

 

Ungváry Rudolfnak a Kalligramnál most megjelent könyvét (A láthatatlan valóság. A fasisztoid mutáció a mai Magyarországon) olvasva, a második és a harmadik kérdés – „hogyan és miért történhetett meg ez velünk” – sem marad megválaszolatlanul. A láthatatlan valóság olvastán szinte a bőrünkön áthatolóan érezzük, hogyan kerülnek a régi, megszokott helyükre, a begyakorlott sorrendet tartva a szavak, hogyan talál rá a közönség a vagyon és a hatalom összekapcsolódását szem előtt tartó, kiépülő Orbán-rendszer botladozásai, esetlegessége, spontán és véletlen lépései, folytonos alkotmánymódosításban megjelenő hibái ellenére a helyes irányra, az ismerős szagokra, a megszokott tapintásra. Ahogy a jereváni rádió viccében: akárhogy rakja össze a szamovárgyárból az alkatrészeket hazalopó munkás, szamovár helyett minduntalan géppisztoly áll össze. Akárhogy forgatjuk a kiépült maffiaállam jellegzetességeit: a vezérelvet, az erőkultuszt, a hűségelvet, a szervezett káoszt, a minden poszton megszállt államot, a „nem a mieink” kirekesztését, a változóan célkeresztbe kerülő, megtámadott csoportokat, a sérelmi nemzeti retorikát és a történelem újraírását, a nyolc alkatrészből bizony az önkényuralmat alkalmazó állam – Ungváry szerencsés fogalom alkotásával – fasisztoid mutációjának a képe rajzolódik ki a szemünk előtt.

Ez az önkényuralmi forma éppen attól fasisztoid mutáció, mint egy influenzavírus – és éppen annyira is virulens –, hogy nem mindenben, nem egészen azonos a Salazar, Franco, Perón, Mussolini vagy éppenséggel Adolf Hitler által teremtett világgal. Ha azonos lenne, akkor esetleg könnyebb lenne ellene védekezni is, kitermelhetné magából a szükséges ellenszérumot, immunitást a társadalom. Annak ellenére, hogy (még) nincs nyílt színi erőszak, (még) nem tiltották be az ellenzéket, (még) nem mondták ki, hogy kizárólag a Párt tagjai tölthetnek be vezető állásokat, (még) nem kellett hűségesküt tenni a vezérnek, Ungváry pontos és izgalmas elemzése mégsem ébreszt kételyt: ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van. Ezek az elemek nem egyszerűen a zsarnokság, hanem a fasisztoid rendszerek sajátjai. Az ismérvek, amelyekre alapozva Ungváry a nemzetközi irodalom sokoldalú és gazdag merítését használva kialakítja saját fogalmát a fasisztoid rendszerről, nemcsak az olvasót, hanem a választóközönség nagy részét is nagy biztonsággal képesek meggyőzni, hiszen nem véletlen, hogy a magyar választók jelentős számú csoportja éppen ezek alapján hajlandó azonosulni Orbán rendszerével.

Ungváry válasza roppant egyszerű, ugyanakkor hallatlanul bonyolult a „miért történhetett ez meg velünk” kérdésre. Azt állítja, hogy Orbán – bár nem mindig tudatosan, nem mesterterv alapján, de mégis –a lehető legnagyobb pontossággal talál rá a közönség „ellenség-barát felismerő rendszerét” működésbe hozó fasiszta mutáció valamennyi fontos ismérvére. Közel egy évszázada ezen a jelzésrendszeren alapul a magyar uralkodó gondolkodásmód: a kapitalizmus, a verseny, a világra való nyitottság elutasításán, az egyéni szabadságjogok és a polgári tulajdon tiszteletben tartásának a lebecsülésén, a méltánytalannak és igazságtalannak gondolt vagyoni helyzet állami újraosztásának megengedettségén, a politikai hatalom megszerzésének nem a közjó gyarapítására, hanem a hatalmasok vagyonosodására való kihasználásán. Ungváry – előreszaladva könyvének szerkezetében a történeti elemzéshez – ezekben látja a magyar útfüggőség, a minduntalan visszazökkentő kocsiútnyom jellegzetességeit. (Vö. Csillag I.: A magyar útfüggőség. Élet és Irodalom, LVII. évf., 9. szám, 2013. március 1.)

Ungváry Rudolfnak a Kalligramnál most megjelent könyvét (A láthatatlan valóság. A fasisztoid mutáció a mai Magyarországon) olvasva, a második és a harmadik kérdés – „hogyan és miért történhetett meg ez velünk” – sem marad megválaszolatlanul.

Ungváry feszesen kialakított fogalomrendszerében a demokrácia működése egymással kiegyensúlyozó szerepben birkózó két-két páros érték- és eszmerendszer, azaz négy vonulat egyensúlyán alapul, akkor működik, ha a négy érték és azok hordozói egyszerre jelen vannak: a konzervatív és a liberális, illetve a baloldali és a jobboldali. A négy egymással vitázó, feleselő, versengő eszmei vonulat akkor képes egyensúlyt teremteni, ha váltakozva betölthetik a demokrácia politikai szabályozóinak szerepét azzal, hogy mindegyik meghatározott típusú visszacsatolást valósít meg, ezzel tompítva a szabályozás kilengéseit. Nem juthat kizárólagossághoz egyik vagy a másik érték, egyik vagy másik értéket képviselő csoport. A két értékpárnak a négy érték visszacsatolásáért vívott küzdelme, a súlypontok elmozdulása állandó, és akkor kerül a demokrácia veszélybe, ha egyikük fellázad a kialakult érzékeny egyensúly fenntartása ellen, és lázadásával lerázza a demokratikus visszacsatolási rendszer állandó egyeztetést, súlyok és ellensúlyok összhatását alkalmazó terhes, fárasztó mechanizmusát.

Ungváry Ernst Nolte fasizmussal és bolsevizmussal foglalkozó elméleti alapozó művét kritikai elemzésében felhasználva, e két eszmerendszert és mozgalmat mint a visszacsatolás felrúgását, mint a demokrácia elleni lázadás szélsőjobboldali, illetve szélsőbaloldali formáját tárgyalja. És valóban, Orbán rendszere sem más, mint a várost hódító, magukat a semmiből, a kulturálatlanságból kiemelő, a politikát és a vagyont leigázó, az értékeket semmibe vevő, kenetteljes arccal az oltár mögött röhögcsélő, pálinkásan a lányok meghágására vágyó fehérvári huszárlegények lázadása a demokrácia ellen. Lázadás a petyhüdt bolsevik diktatúrából alakot váltott idősödő, gondolataikat is kifejezni képtelen álomférfiak és az állandó mosolygásba belefásult hölgyek megfáradt demokráciája ellen. A kollégisták vérbő, magyar tragikomédiát vittek színre, amikor fellázadtak a konzervatív és liberális, a baloldali és a jobboldali értékeket kiegyensúlyozó demokrácia ellen, lesöpörték a sakkfigurákat az asztalról, és bezsebelik, amit elődeik az asztalon hagytak.

Ungváry könyve alapmű, mert képes választ adni arra a kérdésre, hogy miért volt akadálymentes, mi több, szinte diadalmenet Orbán maffiaállamának a kiépülése, miért nem működött a magyar társadalom immunrendszere a fasisztoid zsarnoksággal szemben. A válasz nem szorítkozik a címben már megfogalmazott manipulációs technikára: a „láthatatlan valóságra”; ahogyan az influenza vírusát sem látjuk, így nem is vagyunk képesek azt felismerve ellenállni neki. Bennünk magunkban a fasisztoid zsarnoki rendszerektől remélt felemelkedésnek vagy elfojtott félelemnek az elmúlt évszázad során betokozódott minden sejtje feléleszthető, a megfelelő közegben ezek elevenné, természetessé, élettelivé válnak. A láthatatlan valóság alapmű, mert feldolgozza az új keletű nemzetközi irodalom legfontosabb munkáit: a már említett Ernst Nolte elemzését, az összefoglaló szintézisnek tekintett Roger Griffin könyvét, a magyar közönség számára ismert Emilio Gentile-értekezést, Hans Mommsen vagy Roger Eatwell kutatásait.

Ungváry, elfogadva Szűcs Jenő Európa három kulturális régiójáról alkotott meghatározó javaslatát, átvéve történelemszemléletét, végigkíséri Európa nemzetállamainak kialakulását és szükségszerű torzulásukat, amely a fasisztoid mutáció kifejlesztésére alkalmassá tette őket. Gazdag történeti elemzést olvashatunk a magyar fasisztoid mutáció előzményeiről: a termőtalajról, amelybe Orbánnak nem elvetnie, csak életre keltenie kellett az újabb fasisztoid mutáció magjait, a független magyar államiság Trianon utáni létrejöttétől a rendszerváltásig. Világos érvelést kapunk a fasisztoid mutáció kialakulásához elvezető szellemtörténeti irányokról, a politikai kultúra töredezettségéről, a rendszerváltó intézményrendszernek a visszacsatolás felmondására alkalmas szerkezetéről, mely a rendszerváltást és az azóta eltelt negyedszázadot átitatta.

A kötet a mutáció jövőjére vonatkozó várakozások mérlegelésével, elemzésével és – mintha tankönyv lenne – elméleti összefoglalóval zárul. Rámutat, hogy ez a magyar zsarnoki rendszer minden külső kényszer nélkül épült ki. Kérdés, hogy a kígyótojásból kikelt kígyót eltapossák-e azok, akiket a kígyó megigézett, akiket félelemben tart, akiket mérgével megfertőzött. Ehhez azonban – ahogy fogalmaz – el kellene jutni a kormánykritikától a rendszerkritika szükségességéhez. Ungváry könyvéből az is világos, hogy még akkor is el kell jutni, ha egy ország egyszer már leküzdötte a fasisztoid mutáció zsarnoki rendszerét, mert pusztán ezzel nem szerez egyszer és mindenkorra védettséget. Ha a demokrácia fennmaradásának garanciáját jelentő visszacsatolások megszűnnek, újra kialakulhat a magát a közönség szeme elől elrejtő fasisztoid vagy bolsevik mutációk zsarnoki rendszere, amelyben megszűnik a politikai szerep megszerzéséért folytatott verseny, a minőségi kiválasztódás, és hosszú évtizedekre hanyatlás, elnyomás, elszegényedés lesz a választók osztályrésze.

* A szerző közgazdász.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.