galéria megtekintése

Trump-riadó

2 komment


Horváth Gábor

Vagy Donald J. Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje, vagy nem, és ez nagy szó. Ugyanis pár hónapja még elképzelhetetlen lett volna, hogy ő legyen. Az Egyesült Államoknak még sosem volt olyan elnöke, aki előtte se választott politikai tisztséget, se tábornoki rangot nem viselt. A pártok eddig mindig olyanokat jelöltek, akik bizonyítottan értettek vagy a politikához, vagy a háborúhoz. Lehetőleg persze mindkettőhöz, hiszen az amerikai elnök nem csupán elviekben a hadsereg főparancsnoka, hanem tényleg gyakran kell élet-halál ügyekben döntenie. Erre nem készít fel sem az üzlet, sem a valóságshow-k terén szerzett tapasztalat.

A kampány során az már nyilvánvalóvá vált, hogy a milliárdosnak kevés fogalma van a világról, a háborúról, a makrogazdaságról, egyáltalán a kormányzásról. De az is, hogy a választók egy részét mindez nem érdekli. Olyan embert akarnak a Fehér Házban látni, aki minden problémára azonnali megoldást ígér, és nem habozik erőt alkalmazni Amerika ellenségeivel szemben. Trump ilyeneket tud mondani: „Amikor én leszek az elnök, Amerika mindenben nyerni fog, az emberek már bele fognak unni a sikerekbe, könyörögni fognak, hogy elég, de én nem fogom abbahagyni!" Vonzó program, ha az ember amerikai, és egyelőre nem mindenki veszi a fáradságot, hogy visszakérdezzen: Mégis, hogyan?

Hamarosan kiderül, hogy a választásokon tényleg a pénz ­dönt-e el mindent. A republikánus donorok dollármilliókat öntenek ­Ohióba és Floridába, hogy lerontsák saját listavezetőjük esélyeit. Keddtől „a győztes mindent visz" elve alapján osztják el az elektorokat, és a két nagy lélekszámú állam megnyerése esetén már semmi és senki nem állíthatja meg Trumpot. A konzervatív politikusok kétségbeesését érzékelteti Lindsay Graham szenátor, aki pár hete még úgy jellemezte a Trump és Ted Cruz közötti választást, hogy „golyó vagy méreg". Most már ő is tud választani: „Teddel még van valami esélyünk, Donalddal esélytelenek vagyunk."

 

A Republikánus Párt régóta válságban van, erre utal a Cruzt is felszínre dobó radikális, a kompromisszumos politizálást elvető „Teaparti" mozgalom egész története. Ugyanakkor a politikát valóban élethivatásnak tekintő személyiségeinek egész sora ismerte fel, hogy a konzervatív oldal – és az ország, de talán az egész világ – érdeke a gátlástalanul populista Trump megállítása. Gyakorlatilag bármi áron. Mivel a negatív kampány nagyon hatásos, a kulcsállamokban most a republikánusok által fizetett hirdetések tűntek fel. Ezekben például háborús veteránok nevezik Trumpot a vietnami sorozás alól kibúvó, gyáva alaknak, de felébredtek a fiskális konzervatívok és a vallásos alapelvek védelmezői is.

Ohióban Arnold Schwarzenegger azzal kampányol a mérsékelt kormányzó, John Kasich mellett, hogy ő az igazi akcióhős. Most már alighanem mindenki bánja, hogy az alkotmány kizárja a külföldön születetteket az elnökségből. Trumpnál még a Terminátor is jobb lenne. Talán még Ted Cruz is, bár ő nem sokkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.