galéria megtekintése

Trump-kontroll

11 komment


Kőműves Anita

Tisztességes, illedelmes, erkölcsös, őszinte és tisztelettudó. Ezt mind magában foglalja egyetlen angol szó, amelyet éppen ezért nehéz frappánsan lefordítani magyarra, ez pedig a következő: decent. Ez az a szó, amely az elmúlt napokban újra és újra, központi fogalomként kerül elő, amikor a sajtó, a politikai elit és saját párttársai Donald Trumpot emlegetik.

Csak épp ellenkező előjellel, miszerint a republikánus elnökjelöltből teljesen hiányzik ez a tulajdonság. Újra meg újra ezt a kifejezést használja mindenki, aki arról beszél, miért tartja elfogadhatatlannak, hogy a világ vezető hatalmának elnöki posztjára pályázó jelölt nem képes önmérsékletet tanúsítani, és indulatból személyeskedő támadást indít egy hősi halált halt amerikai katona szülei ellen.

Barack Obama amerikai elnök mellett vezető amerikai lapok és republikánus (!) politikusok sokasága mondta ki az elmúlt napokban, hogy ez a tulajdonság hiányzik Trumpból. Hogy ha mégis megpróbáljuk a visszájáról lefordítani: nem rendes ember. A demokraták és a Trumppal szemben kritikus sajtó ehhez azt is hozzáteszik, hogy az ingatlanmil­liárdos emiatt alkalmatlan elnöknek. A republikánusok (néhány kivétellel) ezt nem mondják ki – egyelőre próbálják kiszámolni, hogy mi éri meg nekik politikailag.

 

A megosztott, ám alapvetően udvarias amerikai politikában és sajtóban szokatlan, hogy egy jelöltet ilyen módon támadnak. Volt újságíró, aki bevallotta, hogy kényelmetlennek érzi egy jelölt személyiségéről beszélni ahelyett, hogy politikai nézeteit elemezné. Olyan sem történt évtizedek óta, hogy hivatalban lévő elnök ilyen hévvel beszálljon a kampányba és ilyen erős szavakkal ítélje el a konkurens párt jelöltjét. Az objektivitás eszméjére sokat adó amerikai sajtó kezd eltávolodni attól, hogy átlagos politikusként kezelje Trumpot. Már a Wall Street Journal egyik stabilan konzervatív publicistája is megírta: inkább Hillary Clintonra szavaz. Feltehetően nem volt még elnökjelölt, akire mértékadó napilapok vezető kolumnistái olyan szavakat használnak, mint „őrült” vagy „szociopata.”

Az elmúlt napokban tehát egyre többen léptek át eddig tabunak tartott határokat. Mert úgy érzik, maga a jelölt is átlépett egy határt, mivel bebizonyította, hogy nem képes érzelmeit kontrollálni. Sértve érezte magát, ezért hamis és aljas mondatokkal támadta meg Humayun Khan, az Irakban elhunyt muzulmán amerikai katona szüleit, akik a demokrata konvención jelentek meg és szólaltak fel Trump azon tervei ellen, amelyek a muzulmán vallá­súa­kat diszkriminálnák. Trumpot nem érdekelte, hogy két gyászoló emberről van szó. Az sem, hogy politikailag neki ez káros lehet, hiszen ha nem reagál, a Khan szülők beszédét egy nap alatt elfelejti a közvélemény. És Trump azóta sem áll meg. Hiába lett hétfőre óriási botrány szavaiból és fordultak ellene egyre többen saját pártjából is, kedden közölte: semmit sem bánt meg.

Sem tisztességből, sem politikai számításból, de még tanácsadói unszolására sem képes az önkontrollra. Ez a tulajdonság pedig az ovális irodában már nem az illemről szól. Ott már komoly háborús kockázatot jelent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.