galéria megtekintése

Trump és a pápa

1 komment


Tamás Ervin

Olvasom a 444-en, hogy Donald Trump kampánya középpontjába helyezi a közösségi médiát a Twittertől a Facebookon át az Instagramig. Önmagát a 140 karakterek Hemingwayének tartja, és állítja, hogy ez a megannyi fórum olyan, mintha lenne egy újságja, csak a veszteségek nélkül. Trump legszívesebben lezárná az Egyesült Államok határait a muszlimok elől, az itthoni jobboldali sajtó issza szavait.

A pápa a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondta el hagyományos karácsonyi beszédét, amelyet tízezrek hallgattak. Ferenc kérte Istent, hogy jutalmazza meg azokat az embereket és államokat, amelyek számos bevándorlót és menekültet segítenek és befogadnak. Ferenc – kormányunk szózatait logikusan továbbfűzve – nyilván a liberálisok nyomása alatt áll, zavarba hozza még a hazai klérust is.

Messzire hangzik a Szent Péter-bazilika lodzsájáról elmondott beszéd, de más sebességgel terjed a Twitter és megannyi társa, ahol ­Deutsch Tamás már régóta hangoztatja, hogy megengedhető a lazább stílus, s ezeken a felületeken hiba mindent komolyan venni, simán elereszthető tehát némi lódítás, csúsztatás, miegyéb. Egyesek szerint egyre inkább errefelé tolódik a nyilvánosság, a világhálón fog kulminálódni a választási harc, a kérdés csak az, hogy a valós tapasztalatokat mennyire lesz képes tromfolni a tömör, hatásos szöveg, a leegyszerűsítés művészete.

 

Itt még bizonyára nem tartunk, de bizonyos konzekvenciák észlelhetők, körülírhatók. Például téved, aki azt hiszi, hogy a jól felépített látszatok világa sohasem fektetheti két vállra a valóságot, különösen nem az egyén tapasztalatait. Egy zárt közösség egymásrautaltsága, eltökélt hite hajlamos menekülőutakat, magyarázatokat keresni a legképtelenebb téveszmék indáiba kapaszkodva. Titokzatos háttérhatalmak, sejtelmes alkuk lapjai izgalmasan keverhetők össze a profithajszával, leigázó hatalmi érdekekkel, árulókkal és bűnbakokkal – nincs nap, hogy ne ütközne ilyenbe az ember, s ami a legaggasztóbb, hogy a hatalom szótárába sem csupán vendégségbe mennek ezek a teóriák.

Korunk hőse egyben az információzuhatag kiszolgáltatottja is, s ha ez kenyér- és ismerethiánnyal párosul, helyzetére minden elmélet praktikus mankó, amellyel saját szerencsétlenségét a maga által megteremtett cselekvési téren kívül keresheti. Az okokat szívesen rekeszti szimpátiáin túl, mert egyrészt ragaszkodik hitbéli közösségéhez, másrészt utál csalódni, hiszen abban elégszer volt része. Félelmeit viszont bármilyen irányba könnyű felkorbácsolni, hiszen az is megkönnyebbüléssel jár, indok a kudarcra, ami ellen úgy védekezik, hogy észre sem veszi – már összetalálkozott vele. Téveszmékre mindig is vevő egy jókora réteg, nehéz a hiedelmekre és előítéletekre épülő világképeket kiszűrni, még nehezebb ellenük tenni, s napjainkban túl sok minden segíti ragályos terjedésüket – hiba volna mindent az örök emberi butaságra fogni. Félő azonban, ha a hatalom az elviselhető mennyiségen habozás nélkül túllép, széltében-hosszában ezzel operál, azok szónoklatait veszi igénybe, akiket nemrég még kinevetett.

Több jel mutat arra, hogy az ilyesféle nézetek egyre könnyebben állíthatók a hatalom szolgálatába, s bár a teóriák porosak, ez nem mond ellent annak, hogy használói élnek az informatika legfrissebb vívmányaival. Aki nem hiszi, olvasson sűrűn kommenteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.