galéria megtekintése

Trollba mondva

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Vicces jelenetek lesznek a szentpétervári munkaügyi bíróságon a héten. Egy 34 éves nő, Ljudmila Szavcsuk indított pert volt munkaadója ellen, amely elbocsátotta. Elküldték Ljudmilát, aki – állítja – hosszú ideig írt blogokat a „cégnek”, mindig a megfelelő témában és irányultságban. Elég jól fizették – havi ezer dollárnak megfelelő rubelt kapott, ami jó kereset Szentpétervárott. Munkaszerződése nem volt, adót sem fizetett. A bérét zsebbe kapta. Ljudmila azóta Információs béke néven új civil szervezetet alapított, hogy véget vessen az orosz internetet mérgező trollkodásnak. A felmondás oka az lehetett, hogy a nőt gyanúsnak találta a megbízó.

A hír bejárta a nemzetközi médiát, és a tudósításokból kirajzolódik Ljudmila munkaadójának képe. Az Internetkutatás nevet viselő központban 400-600 fő dolgozik, szigorú rendben. A kommentelőknek például egy váltásban 135 darab 200 karakteres bejegyzés volt a normájuk. Öt perc jutott egy megírására. A vonalat a trollok a Hazafi katalógusa címet viselő kötet tételeihez igazították: Putyin jó, Porosenko (ukrán elnök) rossz, az ellenzék hazudik. Kételynek, jó kedvnek nem volt helye. Marat, az egyik volt troll állította egy külföldi lapnak, hogy 500 rubel büntetést vontak le attól, aki munka közben nevetett. A késésért is ennyi volt a bírság. A szakmányban író emberek behatoltak az orosz internet minden szegletébe. Különböző identitásokkal voltak jelen. Ljudmila volt sportoló, kismama és tanárnő is blogjaiban. Ezeket a Zsivoj Zsurnal (Élőújság) internetes női lapba írta. A feladat itt is a kormány ellenfeleinek támadása, Putyin dicsőítése volt.

Nem kell oroszul tudni, hogy valaki ilyesmit olvashasson. Tele van ezzel a magyar internet alja és teteje is. Könnyen felismerhetők a bérkommentelők, a mindig ugyanazt szajkózó több álnéven író megmondók. Az orosz politika feltétlen dicsőítése elsősorban a szélsőjobb portálok sajátja, de a trollok bejelentkeznek a fősodratú média internetes fórumaira is. Néha egészen kezdetleges az érvelés. De sokszor tragikomikus, amikor a neonyilas helyeken az ukránokat (orosz előírást követve) nácizzák. Néha olvasok olyan tudós véleményeket is, amelyek az orosz tradíciókra hivatkozva győzködnek: az önkényuralom ott megfelelő, sőt tiszteletre méltó állapot. Az oroszok óriási pénzen építették ki külföldre dolgozó, idegen nyelvű állami médiájukat és trollcsapataikat is.

 

A Szavcsuk által feltárt jelenség veszélyes. Nehéz bármit is elhinni, amit ezek után az orosz közvéleményről mondanak. Valóban annyira imádják Putyint, valóban tiszta szívből támogatják az Ukrajna elleni háborút? Az interneten megjelenő szövegekben még kevésbé hihetünk, mint az állami tévé produkciójában. A propaganda-hadviselés hasonló agresszív alkalmazása nem orosz (vagy kínai) monopólium. A demokráciadeficites hatalom nem viseli el a sokféleséget, bírálatot, kételyt. Az ellenvéleményt diszkreditálja, ha bírja. Csak a magasztalást viseli el. Elhiszi, hogy a nép, népek is elhiszik ezt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.