galéria megtekintése

Trikolór

0 komment


Csepelyi Adrienn

A zászlót 1998. március 10-én szereztük. Életem első válogatott meccsére menet keresztapám ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette: olyan nincs, hogy magyar zászló nélkül szurkoljunk. Csakhogy szokás szerint késésben voltunk, és fogalmunk sem volt, hol lehet nagy hirtelenjében magyar zászlót venni. Szerzünk, mondta keresztapám, és a házak homlokzatát kezdte figyelni az Andrássy úton, mondván, már csak öt nap van a nemzeti ünnepig, az ügybuzgó közös képviselők bizonyára máris kitűzték a lobogót.

Hát nem. Pedig keresztapám szentül ­állította, meccs után visszavisszük a kölcsönvett zászlót. Két dolgot nem tudott velem elhitetni életem folyamán: ezt, meg hogy a Fradi a világ legjobb csapata.

Szorított az idő, úgyhogy keresztapám, forradalmi hevülettel szívé­ben, befordult egykori munkahelyére, a bábszínházba, és meg sem állt a kellékesig. Kell egy zászló – mondta. Miféle zászló? – kérdezte a volt kolléga. Mindegy, meccsre lesz. Na, jó, de milyen meccsre? – érdeklődött szimplán szakmai szempontból. Hogyhogy milyen meccsre, amikor a magyar válogatott játszik? – mért rá megsemmisítő pillantást keresztapám, mire a jóember behatolt a díszletraktárba. Rövidesen előbukkant egy kapitális, ám kétségtelenül viharvert példánnyal. Tessék – nyújtotta át. – Azt hiszem, tavaly selejtezték le, ez lógott kint. De ahogy elnézem – mutatott nevetve a közepén éktelenkedő méretes szakadásra –, lehet, hogy valami ötvenhatos darab kelléke volt.

 

A trikolór zöldje fakó, fehére szakadt, pirosa romlott hússzín volt, mégis ez tetszett a világ legszebb zászlajának. A meccs után megvarrtam. Kézzel. A kollégiumi szobámban az ágyam fölött lógott, csak ünnepen akasztottam le: meccsnapon. Ha a válogatott játszott, nyakamban vittem tévézőbe, stadionba, s ha nyertünk, szentül hittük: szerencsét hozott. Melegített az éjfélkor induló postavonatra várva a Keletiben, amelyről Nyíregyházán reggel leugorva rohantam az első órára, zsebemben anyám igazolásával: Adrienn a tegnapi napon családi okokból nem ment iskolába. Velem volt, amikor megkergettek a fehérorosz drukkerek Debrecenben, s elvittem a Wembley-be is, noha akkor már újságíróként utaztam. Ez volt az utolsó nagy útja: az ember ne rohangásszon egy kétes eredetű zászlóval a sajtópáholyban.

Néhány nap, és rehabilitálom: megy a zászlóm Marseille-be. A színe ma sem szebb, mint akkor, sőt, kicsit sikerült összemosnom a pirosat a fehérrel. Oda se neki: még mindig ez a világ legszebb lobogója. Hátha maradt valami a varázs­erejéből is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.