galéria megtekintése

Tragédia lehet

5 komment


Miklós Gábor

Mi történik, ha elsüllyed a komp? Tragédia. Ráadásul egy majd nyolcvanmillió utast szállító kompországról van szó. Egyre többen tartanak attól, hogy Törökország káoszba süllyed.

A jelek szerint a november elseji választások után nőtt a veszélye annak, hogy az ország kettészakad. Az egyik fele helyesli az iszlamista párt egyeduralmát, az elnöki-szultáni rendszer bevezetését, míg a másik továbbra is parlamenti demokráciát akar, s a kompot az EU felé irányítaná. Alighogy parlamenti többséget szerzett Recep Tayyip Erdogan elnök AK (Igazság és Fejlődés) pártja a választáson, máris bejelentette, hogy a törvényhozás feladata az alkotmányreform – értsd az elnöki rendszer bevezetése. Népszavazás megtartását is kilátásba helyezte. A Hürriyet liberális lapban közölt közvélemény-kutatás szerint viszont a törökök többsége maradna a demokratikus rendnél.

A török példa ismétli azt, ami megtörtént már sokszor a huszadik, sőt már a huszonegyedik században is. Egy erős vezér képes megszerezni és tartósan megtartani a hatalmat akkor is, ha csak a társadalom kisebbsége áll mögötte. A török gyakorlat eddig főleg azt mutatta, hogy ennek feltétele a demokratikus erők megosztottsága. A másik az, hogy tűnjék úgy, hogy az országban káosz van, amit csak egy teljhatalommal felruházott vezető képes uralni. Ami hozzá tereli a bizonytalanságtól félő embereket. Nem a haladás perspektívája, hanem a világvége elkerülésének ígérete emeli magasba az ilyen vezéreket.

 

Az év törökországi eseményei illusztrálják, miként lehetséges káoszfenyegetéssel, katonai akciókkal olyan állapotokat teremteni, hogy a választók a „rendteremtőre" szavaznak. Az AKP júniusban elveszítette parlamenti többségét, s Erdogan szultáni álma távolabbinak tűnt, mint valaha. Válaszként az elnök felrúgta a kurd kisebbséget képviselő erőkkel kötött megállapodást, s rendőri-katonai akciókat kezdett ellenük. Sok jel szerint könnyű kézzel kezelte ugyanakkor az Iszlám Állam törökországi tevékenységét. Ugyanaz a terrorsejt két tömeggyilkosságot is elkövethetett a kurdok, illetve a baloldaliak gyűlésein. Amikor tiltakozó megmozdulások törtek ki, az erőszakszervezetek a demokrata tüntetőkre csaptak le.

Törökország ma kevésbé hasonlít az EU-ra, amelynek tagjelöltje, mint háborúktól, fanatizmustól tépett szomszédaira. Újra kitörtek a gerillaharcok, terrortól kell tartani. Az október 12-i konyai török–izlandi kvalifikációs meccsen, amikor a csapatok főhajtással emlékeztek a terrormerénylet áldozataira, a közönség egy része Allah akbar! kiáltásokat hallatott és fütyült. A rendszer kétértelműsége, idegengyűlölete, a kisebbségek elleni uszítás bátorítja a szélsőségeseket. Természetesen nem lehet minden rosszat egy despotahajlamú politikus számlájára írni. De amikor a hatalomvágy ilyen tévutakra visz egy ennyire fontos államot, az már nem belpolitikai ügy. Törökország a közel-keleti válság lehetséges megoldójából maga is problémává válhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.