galéria megtekintése

Tovább feszítik a húrt?

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.

Népszabadság

Berend T. Iván bebizonyította, hogy hazánk a globalizáció előnyeit csak akkor tudja érvényre juttatni, ha a korrupció csökkentése és az oktatás színvonalának növelése mellett a polarizációt is csökkenti. Hazánk nem ezt az utat járja. A 16 százalékos személyi jövedelemadót 15 százalékra tervezik csökkenteni 2016-tól. Ez a lépés mintegy 120 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okoz, pedig az oktatás, az egészségügy forráshiányban szenved.

Az egykulcsos szja a jövedelmi ollót jelentősen kinyitotta, s ezt kívánják tovább nyitni a jövőben.

Így a szegények megsegítésére jelentős szociális alapot kell képezni. Az szja-csökkenés miatt kieső költségvetési bevételt nem lehet a szegények adójának, a forgalmi adónak a növelésével pótolni, mert az EU-ban nálunk a legmagasabb az áfa, 27 százalékos. A forgalmi adó további növelése fékezné a fogyasztást és kedvezne a feketegazdaságnak is.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a megoldást abban látja, hogy 2016-ban 2-3 százalékos növekedés várható. Ez az egyszázalékos szja-csökkenés miatti kiesést fedezi, de a növekedés olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A növekedéshez, a beruházásokhoz megtakarításokra van szükség. Ezt az összefüggést a közgazdasági szakközépiskolák közepes tanulói is tudják. A fejlett országok történelme is igazolja, hogy megtakarítások nélkül nincs gazdasági növekedés. Az alacsony betéti kamatok viszont arra ösztönöznek, hogy a meglévő betéteket is kivegyük a bankokból. Ezért csökken a bankok hitelnyújtási lehetősége, ami visszafogja a beruházásokat. A beruházásokhoz nemcsak kedvező hitelre van szüksége, hanem kedvező profitkilátásokra is. Ezért a kormánynak segítenie kell a vállalatok nemzetközi versenyképességének erősítését. Ehhez a makrogazdasági környezet stabilitására, az üzleti élet fejlődését elősegítő környezet kialakítására, a foglalkoztatottság növelésére van szükség a piaci szférában. De nélkülözhetetlen a színvonalas oktatás és képzés is. A tények azt igazolják, hogy e téren a kormánynak jelentős adóssága van.

Az Országgyűlésben is, számtalan írásomban is bizonyítottam, hogy a progresszív adórendszer kedvező hatással van a gazdasági folyamatokra. A progresszivitás mértékét azonban körültekintéssel kell meghatározni. Az EU országaiban jól működő progresszív adórendszer van, ami megalapozza a szociális kiadások növekedését is.

Az OECD felmérése alapján az EU-ban 2007 és 2014 között csak nálunk csökkentek a szociális kiadások. Nem célszerű tovább feszíteni a húrt.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.