galéria megtekintése

Törvényellenes

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 08. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Az MNB elnöke az Országgyűlésnek írásbeli és szóbeli beszámolási kötelezettséggel tartozik – így szól a 2013. évi CXXXIX. törvény első részének, első fejezetének második bekezdése. Nem nagyon lehet eltéveszteni, ott van mindjárt az első oldalon. Az alatt, hogy a jegybank egyébként független, meg a kormány, az EU és senki nem szólhat bele, mit csinál.

Aztán jön a második paragrafus, amely szerint adott a függetlenség, de ha az Országgyűlés kérdez, válaszolni kell neki. Matolcsy György erre nem hajlandó. A jegybankelnök (fideszes segítséggel) bojkottálja a költségvetési bizottság mai ülését. Szerinte neki csak a gazdasági bizottság kérdéseire kell válaszolnia, s törvényellenes őt kérdőre vonni másutt. Finoman szólva: unortodox törvényértelmezést ad. Valójában: hazudik, hogy ne kelljen magyarázkodnia.

Ennek azonban csak első látásra van ahhoz köze, hogy a gazdasági bizottságot harcostársa, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető irányítja, míg a költségvetésit Burány Sándor szocialista képviselő vezeti. A jegybanktörvény hat esetben tesz említést a gazdasági bizottságról. Ez az a testület, amely meghallgatja a monetáris tanács tagjait a kinevezés előtt, illetve javaslatot tehet a kinevezésre és felmentésre is bizonyos esetekben.

 

Ez az, amely előtt az MNB elnökének félévente kötelezően be kell számolnia a tevékenységről, és amelynek le kell adnia az éves pénzügyi tervet. És valóban: ez az a bizottság, amely bármikor rendkívüli beszámolási kötelezettség teljesítésére hívhatja fel. Némi problémát jelent azonban, hogy a törvény „Az MNB kapcsolatai más szervekkel” című negyedik részben, a 34. fejezetben („Kapcsolat az Országgyűléssel”) mást mond a többi bizottságról.

Na itt van precízen leírva, hogy alapvetően a házelnök meg a gazdasági bizottság kérhet „írásbeli vagy szóbeli eseti tájékoztatást”, de ezt egy fránya kis bekezdésben kiegészítik azzal is, hogy „Az MNB elnöke külön felkérésre tájékoztatást ad az Országgyűlés feladatkörrel rendelkező bizottságának”. Amikor tehát Matolcsy és a Fidesz törvénytelennek nevezi a költségvetési bizottság ülésének összehívását, akkor azt állítják, hogy a testületnek nincs feladatköre azokban az ügyekben, amelyről meg akarnák hallgatni az MNB elnökét.

A hazugság éppen ez – és ez akkor is így van, ha jelen helyzetben Matolcsy nem tehet mást, mint hogy ezt állítja. Az MNB ugyanis nem finanszírozhatja a költségvetést. Sem úgy, hogy helyette feladatot vállal át (felvásárol értékes ingatlanokat, műkincseket, hogy a nemzeti értékmegőrzést biztosítsa vagy épp közgazdászokat képez), sem pedig úgy, hogy állampapírt vásárol. (Márpedig gyanús, hogy most 200 milliárd értékben ezt teszi majd az alapítványokon keresztül.)

Tehát: ha a Fidesz és az MNB elismeri, hogy költségvetési kérdéseket érintenek a jótékonykodásnak beállított pénzköltések (vagyis a költségvetési bizottságnak van érvényes jogköre), akkor egyúttal a törvénysértését is bevallja. Matolcsy tehát nem mehet el a bizottság mai ülésére. A törvénysértést törvénysértéssel kell lepleznie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.