galéria megtekintése

Törvényeik

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány a levéltári törvény módosítási javaslatát. Az előterjesztés szerint ezt a szöveget egyeztették a szakmai szervezetekkel. Persze nem egyeztették. Amikor az ellenzék rákérdezett, miért nem, a helyettes államtitkár azt válaszolta, hogy igazából nem is kell erről a kérdésről egyeztetni. Annyira nem, hogy a kulturális bizottság ülésén meg sem adták a szót a közgyűjteményi szakszervezetnek.

Jól tették. Egyeztetni akkor kellene, ha a törvényhozás célja a közviszonyok előmozdítása volna, de hát erről szó sincs. A törvények célja Magyarországon az útban lévők eltakarítása és a hátrahagyott javak testvéries elosztása. A főnök stadiont kap, Andy Vajna kaszinót, Szakály Sándor pedig, mivel neki ilyen furcsa hobbija van, egy rahedli köziratot a direkt neki alapított Veritas intézetbe, hátha ettől úgy tűnik majd, mintha az intézet működésének azon kívül is lenne bármi értelme, hogy Szakályékat elszórakoztatja.

A Szakály-levéltár kialakítása óvatos becslések szerint százmilliókba kerül, miközben a közgyűjtemények dolgozói majd csendben éhen halnak. Hát nem jobb így, mintha okvetetlenkedésükkel folyvást megzavarnák az államférfiak irattologató derűjét?

 

A dolog senkinek nem fog feltűnni. Néhány százmillió kikukázása Simicska és Garancsi korában bőven ingerküszöb alá esik, az arcpirító önkényeskedésnek még ennyi hírértéke sincsen, és különben is kit érdekel a levéltári dokumentumok elhelyezése. Nem olyan nagy ügy ez elsőre, de azért mégis minden benne van, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerét olyan pitiánerré teszi.

Ezt már olvasta?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.