galéria megtekintése

Törvénybe vésett Quaestor

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 16. számában
jelent meg.

Soós Károly Attila
Népszabadság

A kiterjedt és intenzív összefonódások miatt a kormány és a Fidesz számára különösen kínos Quaestor-ügyben a tiltakozó károsultak kártalanítása (elhallgattatása) érdekében külön törvény készült. Nagy sietséggel. Ez a törvény a törvénygyárból a szokásos sietséggel kinyomott excrementumok közül is kiillatozhat.

A törvény lényege a károsultak (a Quaestor Financial Hrurira Kft. kötvényeit vásárlók) kivételes szabályok alapján történő kártalanítása. A kivételes benne egyrészt az, hogy a károsultak akkor is kapnak kártérítést, ha a Befektető-védelmi Alap (Beva) szabályai szerint nem járna nekik; másrészt a kártérítés nem hat-, hanem harmincmillió forintig jár.

Hogy miért éppen harmincig, azt az indoklásból tudjuk meg: a kérdéses kötvénykibocsátás eszerint „több szempontból is hasonlít a betétgyűjtésre. Az ügyfelek pénzt helyeztek el a vállalatcsoport tagjainál, amelyekért értékpapírt kaptak. Ezeknek az értékpapíroknak egy jelentős részéről utóbb kiderült, hogy fiktív, vagyis tényleges értékpapír-kibocsátásra nem is került sor.”

 

Tehát lényegében betétgyűjtés történt, olyasmi, amit normális esetben bankok szoktak csinálni. És ugyebár a bankoknál 30 millió a kártalanítási határ. Persze a törvényjavaslatot benyújtó, közgazdasági-pénzügyi végzettséggel rendelkező Rogán Antal, aki egy időben a Magyar Nemzeti Banktól kapta a fizetését, pontosan tudja, hogy ez feje tetejére állított logika.

– Kérek egy emlékeztetőt: mostantól nemcsak azokat kell előre kijelölnünk, kiknek kell nyerni, hanem azokat is, kiknek kell veszíteni!

Marabu

A bankok kihelyezéseit szigorú prudenciális szabályok korlátozzák, pl. zálogjog kikötésének kötelezettsége, és ezeket a szabályokat a legtöbb bank a pénzügyi felügyelet mai gyöngesége ellenére is betartja. Ez teszi lehetővé, hogy a betéteket ésszerű biztosítási díjak mellett magas értékig biztosítsák.

Ezzel szemben a kft.-kre, köztük a Hrurirára semmiféle befektetési szabályok sem vonatkoznak – és éppen ebből lett itt a baj. Hiszen Magyarországon kft.-knek nem is engedi meg a törvény, hogy betétet gyűjtsenek. De a Hrurira mégis kapott engedélyt olyan tevékenységre, amely – Rogán szerint – lényegében betétgyűjtés.

Így talán jogos a kérdés: nem telefonált-e valaki, több-kevesebb százalék fejében, valaki másnak azért, hogy a Hrurira erre a törvénysértő tevékenységre (70 milliárd forint erejéig) engedélyt kapjon. És ki és miért nem vette észre, hogy a 70-ből 220 lett? Továbbá. A törvényjavaslat szerint a befektetők (vagy betétesek?) kárát (pontosabban annak a Quaestor-csoport maradék vagyonából meg nem térülő részét) a tisztességesen működő brókercégek és bankok külön befizetéseiből fogják fedezni. Ezt komolyan tetszenek gondolni?!

Az állami felügyelet egy brókercég egyik kft.-jének engedélyt ad törvénysértő tevékenységre, és az ebből fakadó kárt fizesse meg a többi pénzügyi közvetítő?

Ha az élelmiszer-biztonsági felügyelet egy cégnek engedélyezné mérgező élelmiszerek forgalomba hozatalát, az ebből fakadó anyagi károkat a többi élelmiszer-forgalmazóval kellene megfizettetni?

És vajon miért teljes értékű a biztosítási kártérítés? Aki összetöri az autóját, általában fizet önrészt, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb biztosítási díjat vállalt. Esetünkben viszont a fölemelt térítést díjfizetés nélkül adják, és önrész sincs. Tehát nincs semmiféle befektetői felelősség?

A sajtóban lehetett olvasni arról, hogy a kérdéses kötvény vásárlói nagy kockázatot vállalnak; de az ígért magas hozamból is meg lehetett ezt érteni. Vegyük olybá, hogy hülyék voltak, akik nem vettek ilyen kötvényeket, nem kockáztatták felelőtlenül a pénzüket?

*A szerző közgazdász

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.