galéria megtekintése

Törököt fognánk

15 komment


Hargitai Miklós

Péntek reggel a rádióban az álriporter egyik álkérdésére majdnem korrekt választ adott a miniszterelnök: szinte pontosan fölvázolta, hogy milyen témák kerülnek napirendre a hétfői török–EU-tárgyalásokon. Csak éppen abban a tekintetben volt szűkszavú, hogy milyen álláspontot képvisel Magyarország a török EU-tagság, a vízummentesség és a migráció törökországi megfékezése kérdésében. Elmondta ugyan, hogy a kormány üdvözölné a törökök és Európa megegyezését, azt azonban nem tette hozzá, hogy mi legyen az egyez­ség tartalma – azaz csak célozgatott rá, de nem mondta ki, hogy Magyarország támogatja a teljes jogú török EU-tagságot.

Akit a hivatalos török kormánydokumentum megfogalmazása érdekel: „Azt a magyar törekvést, hogy a NATO tagjaivá válhassunk, Törökország határozottan támogatta. Magyarország, amely 2004 óta az EU tagállama, szintén támogatja Törökország EU-tagságát.” Orbán ezzel az ok- és tényszerű állásponttal szemben mindössze annyit osztott meg az ő népével, hogy a török belépést az EU nagyhatalmai nem akarják, ám a valóság ennél összetettebb: valójában a briteken (nem az ő bőrükre megy a játék, és egyébként is minél hígabb Európát szeretnének) meg az egyre fenyegetőbb Oroszországgal szemben mindenfajta ellensúlyt üdvözlő skandinávokon kívül senki nem örülne neki.

Hogy Orbán Viktor – a keresztény Európa egyszemélyes védőserege, aki szerint a mohamedán-keresztény együttélés kudarcra van ítélve – miért akarná az egyre gyorsabb tempóban iszlamizálódó, 90 százalékban Ázsiában elterülő Törökországot a „vagy keresztény, vagy semmilyen” jövőjű EU-n belül látni, arra partnere nem kérdezett rá. Mi viszont nyugodtan föltehetjük a valóban releváns, így Orbánt valószínűleg soha meg nem találó kérdéseket. Ha egy-két millió iszlám vallású menekült elhozná Európa végromlását, ahogyan a kormányfő mondja, akkor 75 millió (nagyrészt fiatal, nyelveket beszélő és mobil) török polgár uniós útlevéllel nem jelent majd kockázatot? Ha egy de facto mohamedán állam, amely a népessége alapján pár éven belül a legnagyobb lesz az EU-ban (így például a legtöbb képviselőt küldheti majd az EP-be), a maga súlyával, teljes tagállami felhatalmazással megjelenik majd az uniós döntéshozatalban, az nem veszélyezteti az európai identitást és integritást? És mi haszna lenne Magyarországnak a török belépésből, ha egyszer a Fidesz-kormány évek óta arra a szerepre trenírozza a magyar gazdaságot (v. ö. összeszerelés), amit a törökök sokkal olcsóbban és kiterjedtebben csinálnak?

 

Törökország a menekültválság kezdetétől próbálja összekapcsolni a belépési folyamat felgyorsítását az Európára nehezedő nyomás általa segített csökkentésével, ami részéről abszolút ra­cionális megközelítés. Számunkra viszont a kormányfő törökpártisága egyre kilátástalanabbá teszi annak az alapkérdésnek a megválaszolását, hogy van-e bármiféle koherencia Orbán Viktor világnézetében – azon a szegletkövön túl, hogy ami az EU-nak rossz, az az ő hatalma túlélésének csak használhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.