galéria megtekintése

Török út

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Értelmetlennek látszik a hivatalos düh, amellyel a török hatóságok most rátámadtak a katolikus egyházfőre. Ferenc pápa előzőleg örmény katolikus misét celebrált a Szent Péter-bazilikában, ahol jelen volt Szerzs Szargaszjan örmény köztársasági elnök is. Ott emlékeztek meg az 1915-ös tömeggyilkosságokról, amelyben az oszmán hadsereg a Török Birodalom egymillió örmény polgárát ölte meg.

A pápa azt mondta: az elmúlt évszázadban az emberi nem hatalmas és példa nélküli tragédiákat élt át. „Ebből az első, amelyet a huszadik század első népirtásának tartanak, az örmény népet sújtotta.” A pápának ez a mondata idézet volt abból a deklarációból, amelyet II. János Pál és az örmény egyházfő írt alá 2001-ben. Azért is nehezen magyarázható az indulat, amivel török politikusok most fenyegetik a pápaságot, mert korábban több gesztust tett az azóta elnökké választott Recep Tayyip Erdogan is az örményeknek.

Közel járt ahhoz, hogy elismerje: az ifjútörök kormány és hadvezetés valamennyi örményt száz éve bűnössé nyilvánította, s ami ezután következett, az ennek a következménye volt. A vezető értelmiségieket kivégzőosztag ölte meg, földműveseket, városlakókat katonai kísérettel hajtottak a sivatagba. Volt, aki túlélte, volt, akit megmentettek. A török állam még bizonyos kárpótlási lépéseket is tett. Gesztusokat gyakoroltak, templomokat újítottak fel.

 

Azt azonban a jelenlegi hatalmi elitnek (és a társadalom jelentős részének) még fel kellene ismernie, hogy az ország csak akkor tud a nyugati civilizációba beilleszkedni, ha feldolgozza történelmének ezt az iszonyú bűnét. A török közbeszéd úgy véli, hogy az örmény emigráció tartja fenn a népirtás vádját. Azt gondolhatják, ha elismerik a tényeket, az beláthatatlan következményekkel járna. Nem csak azt kellene bevallani, hogy a felmenők ártatlanok lemészárlásában vettek részt, de azt is, hogy utána beköltöztek a házukba, elvették a földjüket.

A törökök úgy hihetik, hogy bizonyos régi bűnöket el lehet ismerni (természetesen belehelyezve a történelmi kontextusba, s rámutatva a megtorlást kiváltó jogos állami és népharagra), de a népirtás tényét nem. Az ugyanis örökre megbélyegezné a törökséget, s óriási terheket rakna rá. Nem akarnak a németekhez hasonló pályát bejárni. Ez azonban óriási tévedés. A német társadalom nem lehetne a mai sikeres állapotában, ha nem megy keresztül a nagyon fájdalmas folyamaton, ha nem néz szembe huszadik századi történetének szégyenével.

A beismerés és feldolgozás helyett lehet választani a tagadás, a történelemhamisítás, a nemzeti öncsalás és öndicsőítés útját is. Kérdés, hová vezet ez. A szíriai sivatag, ahol az örményeket a halálba hajtották, ma is háború színtere. A körülmények szinte ismétlik önmagukat. Ott most is keresztényeket, kisebbségieket ölnek, üldöznek el otthonukból. Kell hogy legyen összefüggés a mai és a régi bűnök között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.