galéria megtekintése

Török tényező

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Hol legnagyobb a szükség, legközelebb a segítség. Lám, az Európába özönlő muzulmán tömegektől is akad, aki megvédi a kereszténységet. Recep Tayyip Erdogan török államfő egymilliárd euróért hajlandó új menekülttáborokat építeni. Sőt, a török parti őrség a görögökkel együtt járőrözve fogja megakadályozni a menekültek átjutását az unió területére.

A török–görög ellentétet ismerve ez több, mint nagylelkű ajánlat. Erdogan vasárnap Németországban, Svájcban és Franciaországban élő honfitársai lelkes tömege előtt Strasbourgban Európát ostorozta, amiért részvétlen maradt a tengerbe fulladt ezrek iránt. Miközben Törökország 2,2 millió szíriait fogadott be, Európának 250 ezer is megoldhatatlan nehézségeket okoz. Ankara alig 417 millió dollárnak megfelelő EU-segélyt kapott, miközben állítása szerint már hét és fél milliárd dollárt költött a menekültekre.

A november elsejei török parlamenti választásokra készülő, elvben semleges, pártok fölött álló államfő motivációi között alighanem előkelő helyen áll hazai tekintélyének és szűkebb politikai családjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának megtámogatása. Ezért is adta élőben strasbourgi beszédét a török tévé –most nyilván sok millió hívének keblét feszíti büszkeség, hogy a különben sokat bírált, diktatórikus hajlamokkal vádolt Erdogan világpolitikai tényezővé vált.

 

Valóban, attól, aki érdemben hozzá tud járulni egy jelentős válság következményeinek enyhítéséhez, az Európára háruló teher csökkentéséhez, attól aligha lehet elvitatni szerepe fontosságát. Bár Törökország már egyáltalán nem biztos benne, hogy csatlakozni akar-e az unióhoz, Erdogannak nyilván jólesik, hogy Európának szüksége van a jóindulatára, gazdasági és katonai erejére, felelősségvállalására. Az Európai Unió külső határait a jelek szerint nem lehet megvédeni a törökök nélkül.

Véletlen, de jelképes az egybeesés: a török választások napján lépnek életbe a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elhatározott menekültügyi lépések, akkortól kellene rendet vinni a migrációs folyamatba. Az viszont egyáltalán nem véletlen, hogy a török légteret megsértő orosz vadászgépek miatt azonnal mozgásba hozták a NATO gépezetét.

Törökország a Szíria körüli nemzetközi játszma kulcsszereplője, legalább annyira, sőt talán még jobban akarja a damaszkuszi rezsim vesztét, mint az Iszlám Államét. Ilyenformán az Egyesült Államok, Anglia, Franciaország és Izrael szoros partnere, illetve a Bassár el-Aszadot támogató Moszkva és Teherán kemény ellenlábasa.

A Magyarországnál nyolcszor nagyobb és népesebb, gazdaságilag alaposan megerősödött Törökország tehát nem is egy, hanem két válságban is megkerülhetetlen. Ezért is vált időszerűvé Erdogan hosszú ideje halogatott brüsszeli útja, amelyet a jelek szerint látványos diadalmenetté változtat. Európát most nem nagyon érdekli az ankarai rezsim egyre inkább elnyomó jellege, a politikai ellenfelek és a sajtó szűkülő mozgástere. Még az sem, hogy Törökország iszlamizálódik. Most mások a prioritások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.