galéria megtekintése

Töretlen

5 komment


Tamás Ervin

Lázár János legutóbb azt találta mondani, hogy töretlen a bizalom Farkas Flórián iránt. Márpedig ő tisztában van a szavak értelmével, s nehéz a bizalmát kiérdemelni, különösen a töretlent.

Pedig első látásra Farkas szélhámosnak tűnik. Másodikra is. Sokan jártak vele pórul, legfőképpen a cigány társadalom. Az a világ, amelyet maga körül teremt, újra és újra felbomlik, de új alattvalók, új eltartottak mindig a vállukra emelik. Emlékezetes fotó róla, ahogy hétrét hajolva, fülig érő mosollyal fog kezet elöljárójával – mondják: ez a megalázkodó póz ő maga. Mások szerint egyszerre alamuszi és dölyfös, parancsolgató. Mindent és mindenkit kihasznál, megveszteget, maga alá gyűr, s ha kell, elárul. Ha viszont torkig lesznek vele – jöhet a kiszorítás, ellehetetlenítés. Nem válogat az eszközökben. Ideális társ egy hatalomra szakosodott csapatban, amelyben ismerősek a politikai kivégzés módszerei.

Farkas Flórián a nyolcvanas évek óta úgy fontos cigányvezető, hogy magán kívül egyre kevésbé képvisel bárkit és bármit, képes azonban ujja köré csavarni szervezeteket, megvezetni jó és sanda szándékú társait, szavazóit – tehetsége pedig lám, munkáltatói számára is nélkülözhetetlen. Ütközőzónát képez a mindenkori hatalom és a romák között, rá mutogathatunk kormányok helyett, szolgál és véd szüntelen. Szavát sem lehetett hallani a miskolci kitelepítés, vagy a szegregáció ügyében, nincs olyan romákat érintő téma, amelyért komolyabb konfliktust vállalna. Ideális terepen dolgozik, tanulatlan, nincstelen, kiszolgáltatott és könnyen befolyásolható emberek vannak rábízva, de ne tévedjünk: sokan visszaélnek ezzel nem cigány közösségekben is.

 

Farkas Flórián nacionáléjában bőven fellelhetők kritikus intermezzók: 1975 és 1982 között háromszor ítélték el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre egyaránt. 1996-ban ügyészségi vizsgálat indult a Lungo Drom által létrehozott alapítványok ügyében. Vádat emeltek ellene hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértése miatt, de az államfőtől eljárási kegyelmet kapott. Az iratokat 30 évre titkosították, amit azóta sem oldottak fel. Azért az illetékesek – mikrofonoktól elfordulva – mostanában már megjegyzik: Flórival ezúttal kissé elszaladt a ló. Mit ló, egy egész ménes, még ha személyesen most nem is ő üli meg a lovakat, csak hozzá közeliek. Évek óta mindhiába ömlenek pénzek papíron szent célokra, mostanság végképp kevésbé szent helyekre. A pénzek útját éppen nyomozók próbálják felderíteni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy kevés tétel és összeg elköltése lesz indokolt.

Az előző kurzus úgy engedte el pozíciókban lévő emberei kezét, hogy gyakran még segédkezett is leleplezésükben. Ez a rezsim csak a renitenseitől szabadul meg. Hiába hiányolják sokan, van itt szolidaritás. Flóri csapattag. Ennek ellenére kell némi merészség egy folyamatban lévő és ezer sebből vérző történet mellé úgy odaállni, hogy főszereplőjével szemben töretlen a bizalom. Ha ugyanis az töretlen marad, sok minden más cserepeire hullhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.