galéria megtekintése

Top

2 komment


Tamás Ervin

Uram, ötven éve vagyok vállalkozó. Mindig a topon voltam, nem a „futottak még” kategóriában. De amit itt néhányan egy közbeszerzésen kaszálnak, ahhoz az ötven évem is kevés. Vajna András sem gondolta volna, hogy mégiscsak Magyarország lesz számára Amerika – szól ki a parkolóban Mercedese volánja mögül az antivilág maszekja.

Mesélős kedve van, sorolja vagyontárgyait, közben minduntalan azt ismétli, hogy isten ments, nem akar ő dicsekedni, mindig volt mit a tejbe aprítania, de ami itt megy, azt még ő is képtelen felfogni. Mindez arról jut eszébe, hogy Simicska Lajos jól megfirkázta a döntnököket, amikor kegyvesztetté vált Közgépével a többinél 25 milliárddal olcsóbban építené meg az M4-es újabb, 27 kilométeres szakaszát.

Profira vall az is, hogy talált ehhez neves külföldi partnert is, az olasz Itinerát. Ha kigolyózzák, nemzetközi botrány. De ettől még nyerhet a Hódút–Duna Aszfalt–A-Híd baráti konzorcium a maga 83 milliárdjával az 58-cal szemben, hiszen a nemrég módosított közbeszerzési törvény szerint nem minden az ár, vannak más szempontok is. Más szempontok alatt pedig az illetékesek egy bizonyos szempontot szoktak érteni, és talán még ennek a maszeknak sem terjed olyan sztratoszférai magasságba a fantáziája, hogy összeadja: ez a szempont pénzben kifejezve éves átlagban mennyi. 

 

Simicska talán sejti, hiszen szerzett rutint az ügyben. Nekünk csak a hajdani kabarétréfa jut eszünkbe: Márkus László alkatrészeire szedi szét a vásárolt fotelt, egyenként beárazva a darabokat, s egyre zaklatottabban kérdi: mi került ezen 7200 forintba?! A fiatalok néhai Tocsik Mártát vagy a hol volt, hol nem volt nokiás dobozt emlegetik már-már nosztalgiázva, hogy akkoriban még fölértünk a számokig. Lehet mondani, hogy abból nőtt ki ez a mindent ellepő bekúszó indatömeg, csakhogy nem nőhetne ekkorává, ha nem egy képmutató, államilag preferált, jogszabályokkal megtámasztott elmélet és gyakorlat táplálná úgy, hogy az adófizetőkön kívül mindenki jól járjon.

Simicska úr ajánlata azért ütős, mert sejteti, hogy napjainkban milyen nagyságrendben folynak át pénzek pártokon, vállalkozásokon, magánemberek bukszáján, miféle befolyási övezetekre szabdalják az országot ügyesség, teljesítmény, ráfordított munka nélkül. A budapesti Korrupciókutató Központ matematikai elemzése szerint feltételezhető, hogy ez nem kirívó eset, az EU által támogatott közbeszerzéseknél gyakran előfordulhat tízszeres túlárazás is. A központ két munkatársa egy a csalások felderítésében jól ismert módszerrel vizsgálta meg az uniós közbeszerzések árazását: nem a konkrét árakat nézték, csak az első számjegyet. Míg ugyanis a konkrét árakból nagyobb tételben szinte megoldhatatlan feladat egyesével kiolvasni, hogy csalás történt-e, és ha igen, mekkora, addig e vizsgálat megbízható képet ad arról, hogy mekkora visszaélések történhetnek.

Kapitális a summa – de hagyjuk most, hogy ez milyen jó célokra lenne fordítható. Mert a kialakított mechanizmus nem azért dobja kukába ezt a szempontot, mert vak. Hanem mert politikai eszköztárának sok más mellett ez is nélkülözhetetlen kelléke, a kasszagép rendszerfenntartó masinává válik, gazdái a projekt istenítői, s egyre inkább azt érzik: nincs lehetetlen. Ekkora tételben ugyanis a jelenség jóval túlnő a jutalmazottak gazdagodásán – szinte akadálytalan „társadalmi felvásárlásnak” vagyunk tanúi, s ennek következményei még az eltékozolt milliárdoknál is nagyobbak. Ahogy Orbán mondta Lengyelországban: a pénznek nincs szaga, csak a gazdájának. Érezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.