galéria megtekintése

Tömeg: „söprés”

16 komment

Szekeres Imre

Ha az ellenzék nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, a kormány az emberekhez fordul – mondta ­Rogán Antal. Nagyon helyes, de vajon mi váltotta ki ezt az eddig jól titkolt vágyat a Fideszben a nép szava iránt? Valószínűleg az, amit az elmúlt hetekben tapasztaltak: az MSZP egyértelműen elutasította a NER-rel és így a fennálló rendszerrel kapcsolatos együttműködést, ami nagyon helyes több okból is. Elsősorban azért, mert a Fidesz–KDNP, vagyis az Orbán Viktor és Kövér László által 2010-ben végrehajtott „több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás" tagadja a szociális igazságot és a polgári szabadságjogokat. Magyarországot tévútra vitték, ahonnan napról napra nehezebb lesz visszatérni a szolidáris és demokratikus Magyar Köztársasághoz.

Az MSZP-t ráadásul most mindenki ki akarja szorítani. Egyrészt az önmagát az Orbán utáni korszakra kormányváltó erőként építő Jobbik – ijesztő távlatokat nyitva – akarja eltávolítani az MSZP-t az alternatívát jelentő pozícióból. Másrészt a demokratikus ellenzék ve­zető szerepére törekvő DK akarja erről az ellenzéki térfélről kiszorí­tani az MSZP-t, megakadályozva ezzel, hogy kialakuljon egy pártokon túlmutató demokratikus kormányzati alternatíva, amely a szegénység felszámolásával és a demokrácia visszaállításával biztosítaná Magyarország jövőjét. Így hát épp ideje volt, hogy az MSZP újra karakteresen megfogalmazza politikai pozícióját, amit, remélem, minden politikusa maradéktalanul képvisel. Csak az ilyen karakteres és világos álláspont lehet az alapja egy új választási mozgalom létrehozásának és alapfeltétele egy választási párt felépítésének is.

Az MSZP az elmúlt napokban világossá tette, hogy nem vesz részt az alaptörvény módosításában és a Fidesz által jelölt közjogi szereplők megválasztásában, csak az alkotmányos rendszer átfogó, a demokráciát helyreállító talpra állításában, korrekciójában. A részvétel elutasítása azt is jelenti, hogy az alaptörvénnyel kapcsolatos vitában módosítókat sem nyújt be – viszont kommunikálja az alternatív javaslatait, ha szükséges. Nincs ugyanis kormányzati és „alkotmányos” kötelezettsége egy ellenzéki pártnak, a „konstruktív” ellenzékiség pedig értelmét vesztette a NER-ben. Helyes az is, hogy az MSZP még egy elvileg kedvezőnek tűnő alku lehetősége ellenére sem vesz részt olyan intézmények és testületek tagjainak jelölésében, amelyek a jelenlegi formájukban önmagukban is felborítják a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ha a hatodik alaptörvény-módosítást mégis elfogadná a parlament, nyilván szükségessé válik „alkotmányos” tiltakozási formát választani. Ilyen látványos tiltakozás lehet a parlamenti tisztségekről való lemondás.

 

Fel kell persze készülni arra is, hogy az alaptörvény vagy a választási törvény olyan módosítását is elő akarják készíteni, amelyre csak a parlamenti munka bojkottá­lása lehet a válasz vagy végső soron a következő választáson való részvétel elutasítása. Ha az ellenzéknek ­jogi – vagy más – korlátozások ­miatt nincs esélye és mozgástere a választás megnyerésére, akkor való­ban lehet értelme a tiltakozás e szélsőséges formájának, ami egyrészt leleplezi a rendszer jellegét, másrészt erkölcsi alapot is teremt a jövőre nézve. Jövő persze csak akkor van, ha tiltakozó tömegek söprik el a fennálló hatalmat.

Helyesen teszi az MSZP, ha alternatív parlamenti magatartást és parlamenten kívüli tiltakozásokat, országos és helyi eseményeket kezdeményez – ezzel erősíti a tiltakozás demokratikus kultúráját, valamint felületet, „csatlakozási pontot” teremt a civileknek. Így a párt különböző szakmai köröknél kezdeményezi egy alternatív alkotmánybíróság létrehozását elismert szaktekintélyek felkérésével. Szükség van az alternatív költségvetési tanács létrehozására is, hogy az folyamatosan elemezze és értékelje az államháztartás helyzetét, továbbá javaslatokat készítsen a gazdasági problémák megoldására. Ugyanígy alternatív médiatanács megalakítását is kezdeményezni kell a közszolgálati média tevékenységének elemzése és a kereskedelmi média kormányzati-önkormányzati befolyásolásának ellenőrzése végett.

A szocialista képviselőkre új feladat vár februártól a parlamentben: a kormány fejére kell olvas­niuk mindazt, amivel az utca vádolja a kormányt. Ehhez olyan eseményeket kell szervezni, amelyeken ezek az indulatok felszínre törhetnek. Lesznek kitelepülések, gyűlések, nyílt fogadóórák, lakossági fórumok, városházi fórumok, és folyamatosan járni kell az országot. Ezekből az országjárásokból nőhetnek ki a megoldást segítő javaslatok. Mindehhez természetesen hiteles politikusok kellenek és az, hogy a képviselőcsoportban világos munkamegosztás és bizalom uralkodjon, megadva minden lehetséges támogatást és hátteret ehhez a munkához. Az MSZP-nek ezután a törvénymódosítások benyújtása és a – bármilyen hősiesen megvívott – éjjeli parlamenti viták helyett főként a Házon kívül kell léteznie. A „fehér házban” és annak lépcsőjén tartott sajtótájékoztatók, közlemények helyett videók, „tetthelyek”, „szemtanúk”, felkarolt sértettek megszólaltatása szükséges.

A megszólalásokban pedig immáron nem szabad semmilyen intézkedést követelni a kormánytól, kiváltképp nem Orbán Viktortól: minden, a nép által megfogalmazott, az MSZP által közvetített követelés teljesülésének alapja immáron az, hogy a kormány és Orbán mielőbb távozzon.

A szerző 1990 és 2010 között az MSZP egyik vezetője volt

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.