galéria megtekintése

Tőle elvárható

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 20. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Száz-százezer forint pénzbüntetéssel sújtottak két férfit, mert segítségnyújtás nélkül elmenekültek, amikor egy trafikba lépve azt látták, hogy az eladót valaki vascsővel és kegyetlenül ütlegeli – adta hírül az MTI a napokban. A legtöbben ugyanezt tették volna. A két menekülő azonban később sem értesítette sem a mentőket, sem a rendőröket. Így jószerével csak a véletlenen múlott, hogy az áldozat nem halt meg. A következő vásárló még időben érkezett.

„Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – mondja a büntető törvénykönyv. A kulcs a „tőle elvárható” fordulat. Mert arra a jog nyilván senkit nem kötelezhet, hogy egy vasrúddal verekedő rablót megfékezzen. Vagyis: aki ilyen helyzetben menekül, alighanem a legjobb megoldást választja.

Ők ketten viszont ijedtükben elemi kötelességüknek nem tettek eleget. Ezt az sem menti, hogy a támadást látva talán pánikba estek, esetleg sokkos állapotba kerültek. Nem kellett volna ugyanis hőstettet végrehajtaniuk, elég lett volna, ha – biztonságos távolságban – telefonálnak. A segélyhívó számot ingyen lehet tárcsázni, a dolog még pénzbe sem kerül. Amúgy az a vevő, aki értesítette a rendőrséget, fél óra múlva tévedt be az üzletbe.

 

Nem tudni, hogy ilyen helyzetben mások mit tettek volna, de reménykedni kell abban, hogy a közönynek ez a mértéke amilyen felfogható, annyira kivételes. Másfelől meg mégsem szokatlan. Ha rablótámadás áldozatát talán nem is, de földön fekvő magatehetetlen embert nap mint nap sokan cserbenhagynak. A járókelők nagy része ilyenkor szemérmesen elfordul, rosszabbik esetben egyesek gonosz megjegyzéseket is tesznek. „Részeg disznó” – mormolják anélkül, hogy meggyőződnének róla, nincs-e szükség segítségre. Pedig a „tőle (tőlünk) elvárható” ennél többre kötelezne.

Ugyancsak a héten jelent meg a hír: a Honvédkórház bejáratától pár méternyire meghalt egy vérző fejű férfi. A Blikk egyik olvasója számolt be arról, hogy a recepción hiába szólt, mert csak annyit válaszoltak neki, hogy a sürgősségi osztályról tették ki, ugyanis nem tudtak vele mit kezdeni. Részeg volt. Mégis akadt valaki, aki nem fordult el, hanem próbált tenni valamit. Igaz, kevés sikerrel, mert nem sokkal később már csak a letakart holttestet látta.

A hivatalos tájékoztatás szerint az ittas ember önkényesen távozott. Jobb híján fogadjuk el ezt a verziót. Ami a járókelő által elmondottakhoz képest az egészségügyi intézmény számára árnyalatnyival kevésbé kínos, de aligha ad felmentést a felelősség alól. Meghalt ugyanis egy ember – szinte egy kórház kapujában. Ahol senki nem vette a fáradságot, hogy még egyszer kinézzen, mi történt a kezelhetetlennek minősített betegükkel. Ebben az esetben vajon hogyan kell értelmezni a büntető törvénykönyvet? Mit jelent a „tőle elvárható” kitétel?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.