galéria megtekintése

Több mint korrupció

10 komment


Lakner Zoltán

Ha valaki hazudik is, az, amit kimond, megmutatja, milyen elvárásnak akar megfelelni. A továbbfejlesztett verzió, ha a megszólaló arra törekszik, hogy szavaival magát az elvárást módosítsa. Ez tudatos politikai cselekvés.

Lánczi András az utóbbira ad példát, amikor azt állítja: „Amit korrupciónak neveznek, az valójában a Fidesz legfőbb politikája", tudniillik, egyebek mellett, a „hazai vállalkozói réteg kialakítása". Mikor ezt „balliberálisok" korrupciónak bélyegzik, az arra utal, hogy „jelentésbővítésen" ment keresztül a kifejezés, s ez vált az orbáni politika elutasításának szimbólumává.

Tegyük hozzá, ha a bénultságot gyakran kétségbeesett hiperaktivitással takargató ellenzékiek valóban képesek lennének szimbolikussá emelni a szerteágazó fideszes korrupciós ügyeket, nem úgy állnának a dolgok, ahogy ma állnak.

 

Lánczi szerint sok-sok meghatározása létezik a korrupciónak, az viszont nem tartozik közéjük, hogy „ha a nemzeti érdekért teszünk ezt vagy azt, az eleve korrupció". Vagyis, amit ők tesznek, az a nemzeti érdek, ergo nem korrupció. Erre tényleg nem lehet azt felelni, hogy ti okosan csináljátok, hiszen rendszerré építitek a korrupciót, mi viszont bután csináltuk, mert a mi korrupciónk szétrohasztotta a struktúráinkat.

Lánczi szavai rímelnek Tellér Gyula közel két éve megjelent rendszermagyarázó esszéjére. Ezt olvashatjuk benne: „A nemzeti rendszert építő kormány számára a klientúraszerű szerkezet puszta járulékos elem, egyfajta politikai »anyaméh« az új teljesítménynyújtó társadalomrész megformálására és megőrzésére... Ami viszont nem nevezhető politikai klientúraépítésnek." Megint: a mi korrupciónk nem korrupció, hanem nemzeti érdek – a mi klientúránk pedig valójában a „teljesítménynyújtó társadalomrésszel" várandós.

Nehéz belekötni valakibe, ha nem is tagadja azt, amin rajta akarják kapni, csak éppen egészen másnak mondja. Végső soron azok a hibásak, akik korrupciót kiáltanak, mert földhözragadtan anyagiasak. „Az emberből csak a gyomrot látják", ahogy Orbán mondta minap. Ellentétben azokkal, akiknek szeme előtt csakis a nemzeti érdek lebeg. Ennek beteljesítése követeli meg tőlük, hogy jól járjanak.

Kicsit továbbgondolva, Orbán kötcsei mondatait is ide idézhetjük. Már több mint hat éve annak, hogy arról beszélt, a nagy kormányzó párt „a maga természetességével" képviseli a nemzeti ügyeket.
Talán emiatt sem elégedett mindenki azzal a magyarázattal, miszerint az 1989–1990-ben létrejött demokratikus rendszer létezik, csak éppen 2010-től új rezsim épült ki.

Lánczi és Tellér szavaiból egy nagyon is új rendszer körvonalai rajzolódnak ki. Ez a harmadik köztársaságra annyiból emlékeztet, hogy rendszeres választásokról beszélhetünk, s fennmaradtak a demokratikus intézmények. Amelyeknek vezetőiről azonban Orbán büszkén mondta el pártja kongresszusán: „mi adtuk" őket. A rendszer, ha ugyan megmaradt, úgy maradt meg, hogy minden személyi és tartalmi elemében, céljában, működésében és viszonyítási pontjában megváltozott.

Tényleg többről van szó mint korrupcióról, mert van mögötte – vagy belőle következik – egy politikai-társadalmi stratégia, akár tetszik ez a stratégia, akár nem. Aki egyszer komolyan versenyre hívja ki a rendszert, annak tényleg nem elég „jól kommunikálva" a korrupcióról beszélnie. Politikai tudásra, képességre és cselekvésre is szüksége lesz. Első helyen pedig arra, hogy ezt felismerje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.