galéria megtekintése

Több mint cég

5 komment


Batka Zoltán

Ma Magyarországon az IKEA-nak van a legtöbb joga ahhoz, hogy elkötelezett, felelős vállalkozásnak nevezze magát. Nemcsak hogy felvállalják a gyengék, a rászorultak megsegítését, ám megteszik ezt még azon az áron is, hogy ezzel nyíltan szembemennek az elesettek – a hajléktalanok, az állástalanok, a rokkantak és legújabban a menekültek – kitaszítására építő magyar kormánypolitikával.

Történelmi léptékű bátorság részükről, hogy még a menekültellenes hazai kampány idején is kimondják katalógusukban, hogy a háborús menekültek, gyerekek, asszonyok, öregek, fiatalok ugyanolyan emberek, mint ti, kedves magyarok.

Valamikor ugyanolyan életet éltek, ugyanolyan házakban laktak, mint ti. Egészen addig, amíg a háborúvá gerjedt gyűlölet ki nem kergette őket otthonukból, hazájukból, ki a semmibe, a hidegbe, a tengerbe, a csempészek légmentesen záródó autóiba. Az IKEA pedig ezt látva nem fél a magyar kormánypolitikusok és a felpörgetett támogatóik bosszújától.

 

Nem úgy, mint a többi, Magyarországon működő multi, amelyeknél inkább a történelmi gyávaság, de legalábbis óvatosság munkál. A „társadalmi felelősségvállalás" ott gyakran üres közhely. Tessék-lássék kiosztanak némi alamizsnát pár rászorulónak (leírják az adóalapból), majd szaladnak vissza a fideszes országnagyok nadrágszára körül zsizsegni. A menekültkérdést pedig jól felfogott érdekükből éppenséggel kerülik, mint a tüzet. Röviden: alkalmazkodtak a magyar realitáshoz. A haszonért élnek.

Az IKEA viszont eddig sem csak egy magyar lakberendezési áruház volt, hanem egy darabka Svédország. Az áruházaik nem magyar viszonyokhoz lebutított pénzgyárak. Pontosan azért olyan népszerűek, mivel a vásárló joggal úgy érezheti, mintha Göteborgban járna. Az áruházban sétálva pedig közvetlenül megélheti a magyarnál jóval élhetőbb, jóléti társadalom valóságát, ahol a modern, elegáns bútor, a szerényen is minőségi élet nemcsak a kevesek privilégiuma, mint nálunk, hanem igenis, mindenki számára elérhető. És ez sem ígéret, hanem ugyanúgy létező realitás.

Az IKEA most azt is megmutatta, hogy a svéd jóléti társadalom nem csak szépen formatervezett asztalokat, elegánsan bevilágított tengerparti nappalikat jelent. Hanem és elsősorban szolidaritást. Egy olyan közösséget, amelyik nem gyűlöli az elesetteket, hanem esélyt ad neki. Ahol a jólét és a szolidaritás nem kizárja egymást, hanem ellenkezőleg. Szolidaritás nélkül nincs jólét. Az ugyanis nem működik, hogy magunknak mindent akarunk – jólét, biztonság, boldog jövő –, de közben néhány ezer menekülttől legtöbben a puszta létezés lehetőségét is megtagadnánk.

Persze a svédeket sem teremtette az isten ilyennek. Egykor ők is Európa haramiái voltak, éppen úgy, mint nagyon régen mi. Csak őket országuk adottságai rászorították az összetartásra, plusz idejekorán megszabadultak a nacionalista, nagyhatalmi ábrándjaiktól is. Történelmi léptékkel nézve: most rajtunk a sor. Megéri.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.