galéria megtekintése

Tízmilliószoros nap

1 komment


Doros Judit

Állt a konyhaablakban és nagyon nem akarta összezavarni az univerzumot. Tízmilliószoros nap volt éppen, özönlöttek a baráti üzenetek és internetes cikkek arról, hogy ilyenkor minden teremtés tízmilliószoros erővel hat, akár pozitív, akár negatív irányba. – Ha szép, építő gondolataid vannak, jó szándékú és szeretetteljes fénylény vagy, akkor szép lesz a környezeted is. Ha viszont zavarosak a gondolataid, vagy épp egymásnak ellentmondóak, vagy nem hiszed el, hogy jó dolog történhet veled, azzal az univerzumot is összezavarod – olvasta nem sokkal azelőtt, hogy nekilátott volna mosogatni.

Noha az intelem szerint ezen a napon arra is tízmilliószoros az esély, hogy jobb nő, jobb munkaerő és jobb anya legyen belőlünk, mosogatni mégiscsak el kell valakinek, még akkor is, ha ezáltal mindössze arra nő meg az esélyünk, hogy tízmilliószor jobban mosogassunk el, mint egy átlagos hétfőn. Ezen a téren amúgy nem vagyunk túl nagy spílerek, a villa fokai között rendszerint ott marad egy halovány rántottadarab, a fokhagymanyomóba is bele-beleszorul egy-egy fogpiszkálófejnyi darab, aztán tényleg csak fogpiszkálóval lehet kilökdösni onnét, persze, csak miután lebuktunk, hogy megint nem voltunk elég precízek.

A mosogatásban az a legjobb, hogy lelkifurdalás nélkül lehet közben kifelé bámulni az ablakon. Ha évekig ugyanonnan nézünk ki, látjuk felnőni a kurta szoknyás kislányt a szemközti lépcsőházból, akinek nemrég még fogszabályzója volt, most meg vadul smárol egy zselézett hajú fiúval, nem messze a lámpaoszloptól. Életdarabokat követhetünk nyomon: előbb esküvői kocsi érkezik, aztán az ifjú párnak bútorokat hoznak, később babakocsi kerül a ház elé, most meg lám, ott szaladgál a kétévesforma kisfiúcska előttünk a füvön.

 

Áramoltasd a szeretetet – olvasni a tízmilliószoros napról szóló intelmekben, s miközben súrolószert nyomunk a mosogatószivacsra, úgy áramoltatjuk a szeretet, hogy majdnem beleszakad a szívünk. Mert meglátjuk megint a nénit, pont szemközt a konyhaablakkal: áll a járdán, és valahová felfelé merengve néz. Napok óta vissza-visszatér ide, s úgy tűnik, mintha egyenes a mi szemünkbe bámulna, az első emeleti ablakunkat pásztázná kitartó nyugtalansággal. Mozog közben a szája, különös köröket ír le, s csak később vesszük észre: a protézisét mozgatja egyfajta ellipszisben, percekig, mintha különös mantrát mormolna hosszasan.

„Ilyenkor mintha feldobnak egy labdát: élsz a lehetőséggel? Vagy nyuszi vagy és nem mersz? Butaságnak gondolod? És akkor eszerint kaphatsz a tortaszeletből. Ilyenkor koncentrálj, ne görcsösen, de igyekezz jobb színben látni a dolgaid, mint amilyenek"

– ötlik elő megint egy tízmilliószoros tézis.

A néni eközben ott áll a járdán, s a fejét sem mozdítva néz fölfelé továbbra is. Képzelőerőnket megsokszorozva már mi is látni véljük, amit ő. Feljebb, mint a mi konyhaablakunk. S feljebb attól is, amit egyszerű, szürke hétköznapon csak sima kék égboltnak látnánk, itt-ott bárányfelhőkkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.