galéria megtekintése

Tizedelés

6 komment

A szerk.

A Nemzeti Kulturális Alapnál vagy nem tudják, hogy a magyar irodalom gerincét jelentő folyóiratvilágban mekkora a baj, vagy nem akarják tudni. Más lehetőséget nem látunk.

Mert az illetékesek csak széttárják a kezüket, hogy több pénz nincs, nem kell rajtuk számon kérni semmit. Pedig van mit. Például azt a gátlástalanul cinikus kormánypropagandát, miszerint a reformok működnek, az ország egyre jobban teljesít, és ha a gyarapodás ilyen ütemben folytatódik, akkor Európa éllovasa leszünk.

Ez a kormányzati hazugság, amiről a kulturális alap vezetői is tudják, hogy hazugság, csak nekik nem szabad kimondani. Ha tegnap elismerték volna, hogy azért csökkennek a szépirodalmi folyóiratok kiegészítő támogatására szánt források, mert a magyar reformok nem működnek, Orbán Viktort pedig nem érdekli a szépirodalom, akkor ma már ki lennének rúgva. Helyes ösztönnel most nem védekeznek hát, hanem támadnak: felróják a tiltakozóknak, hogy van képük tiltakozni. Nahát, tényleg skandalum.

 

Az egész gyávaságban fürdőző társaságból egyedül Csontos Jánosnak, a Szépirodalmi Kollégium miniszteri delegáltjának van bátorsága. Igaz, neki sem ahhoz, hogy bevallja: Orbán alatt rosszabbul teljesít az ország. Hanem ahhoz, hogy – anno a Nagyítás című Orbán-közeli periodika közpénzközeli kedvezményezettje – közölje: ha rajta múlik, a „gyurcsányista” Mozgó Világ egy fillért sem kap. Ez legalább tiszta beszéd. Miként az is, hogy őt a miniszter nem „tizedelni” küldte az NKA-ba.

Örüljünk hát: most még csak a „tizedelésnél” tartanak.

Az élet meg majd elsorvad magától. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.