galéria megtekintése

Tiszteletet és méltóságot a romáknak Európában!

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 04. számában
jelent meg.

Benjamin Abtan
Népszabadság

Bő fél órát kellett gyalogolnunk a sűrűn benőtt szűk ösvényen tűző napsütésben, itt-ott a sárban gázolva, míg végül elértük az egykori cigány koncentrációs tábort Letyben. Lety nagyjából egyórányira van Prágától autóval. A még folyamatban lévő történeti kutatások szerint ezer-ezerötszáz roma halt itt meg.

Marabu rajza

Nem találtunk a tábor helyén mást, csak egy kis táblát elrejtve a mező közepén, mely röviden tájékoztat arról, mi történt itt hetven évvel ezelőtt. Pár ezer sertés fojtogató bűze terült szét a mezőn. Egy sertéstenyésztő nagyüzem szennyezi be mostanság ezt a helyet és azok emlékét, akiket itt öltek meg.

 

A nagyüzem kerítésére erősített tábla az Európai Unió zászlajával jelzi, hogy a tábor helyén működő sertéstelep az EU támogatását élvezi. A cseh kormány döntése szerint pár száz méterre innen a tömegsírok fölé állítanának egy szerény kis emlékművet, nehezen elérhető helyen, szántóföldek között.

Mit üzen nekünk Lety emlékhelyének meggyalázása? Azt, hogy megpróbálják eltörölni a múltat, mely így nem is múlik el. Azt, hogy bizonyos emberek sorsát és szenvedését elnyeli a közöny. Azt, hogy az egykori népirtás kezelése és a mai rasszista erőszak között összefüggés van.

De ez a mező mesél nekünk az emlékőrzés iránti elkötelezettségről is. Méltóságról és szolidaritásról, amellyel az emberi jogok roma és nem roma harcosai megszervezték erre a helyre az első összeurópai emlékünnepet. Tizennyolc ország képviselői vettek ezen részt, hogy kifejezzék közösen eltökélt ragaszkodásukat a demokrácia értékeihez. Ily módon vált a meggyalázott Lety Európa jelenkori történelmének részévé.

Kontinens-szerte követnek el erőszakos támadásokat romák ellen. Ez olykor fizikai erőszakot jelent lincselésekig, gyilkosságokig bezárólag. Máskor lakóhelyi szegregációt, bizonyos esetekben falakkal elzárt, az áram- és vízszolgáltatástól megfosztott lakótömböket. A rasszizmus jelen van a sztereotip előítéletekkel szennyezett közbeszédben, nem beszélve irányadó személyiségek, kivált választott tisztségviselők vagy akár miniszterek gyűlöletkeltő beszédeiben.

A rasszizmus politikai lépésekben is megnyilvánul, az etnikai alapú kitoloncolásoktól az élet minden területén érzékelhető hétköznapi diszkriminációig. Gyakran kirekesztik a roma gyerekeket az iskoláztatásból, vagy szegregált, gyenge iskolákba kényszerítik őket, és ezzel lerombolják a jövőjükkel kapcsolatos minden reményüket. A faji megkülönböztetés mindig és könyörtelenül együtt jár az alávetett társadalmi helyzettel.

Erre a végzetes folyamatra a mi civil válaszunk: a roma büszkeség. Egyenlőséget és méltóságot Európában: ezzel a céllal szervezzük meg negyedik alkalommal közösen és lelkesen több mint tizenöt országban a roma büszkeség napját október 5-én. (Magyarországon két héttel később, október 19-én lesz a roma büszkeség napja. – A szerk.) Ennek a megmozdulásnak az alapja a szolidaritás.

Az a szolidaritás, amellyel szerte Európában milliók csatlakoznak helyi és országos, egyéni és közös kezdeményezésekhez a rasszizmus és a diszkrimináció ellen. A roma büszkeség napja nem lenne, ha nem volna meg szerte Európában a kontinens polgáraiban a megingathatatlan ragaszkodás az emberi jogokhoz és a demokrácia értékeihez.

A roma büszkeség napján szeretnénk reményt adni a fiataloknak: küzdünk azért, hogy érvényesüljön a színvonalas iskoláztatáshoz való joguk, részesüljenek olyan oktatásban, mely lehetővé teszi számukra, hogy megtalálják az útjukat, felépíthessék az életüket a rasszizmus fojtogató fenyegetésétől szabadon.

Az élet és a halál méltóságát is szeretnénk helyreállítani. Igyekszünk meggyőzni a cseh kormányt, hogy helyeztesse át máshová a sertéstelepet, gyógyítsa be ezt a fájdalmas sebet az áldozatokra emlékezők lelkén. Szeretnénk megszilárdítani a szolidaritás hálózatát, hogy az igazi védőhálóként szolgáljon a rasszizmus ellen, és előrébb vigyen egy egyenlőségelvű társadalom felé.

Nem kevésbé fontos, hogy az európai, országos és helyi hatalmakat rászorítsuk, hogy elkötelezetten és aktívan tegyék meg, támogassák, bátorítsák, szorgalmazzák azokat a politikai lépéseket, amelyek véget vethetnek a faji és a társadalmi diszkriminációnak. Végezetül pedig szeretnénk, ha a roma büszkeség napja örömünnepe lenne annak a sokszínű roma kultúrának, annak a sokféle roma identitásnak is, mely évszázadok óta az európai kultúra, az európai identitás szerves része.

Mindenkit várunk, gyűljünk össze október ötödikén, a roma büszkeség napján Európa sok-sok országában, és ünnepeljük a roma kultúrát és az emberi jogok, az emberi méltóság Európáját.

A szerző a European Grassroots Antiracist Movement (Európai Antirasszista Mozgalom, EGAM) elnöke, 26 európai ország antirasszista mozgalmainak képviselői, Magyarország részéről: Setét Jenő, az Ide tartozunk! csoport szervezője, Farkas János, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) elnöke

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.