galéria megtekintése

Tisztára betérve

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 18. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Élni és élni hagyni: igyekszünk ehhez tartani magunkat. Soha nem fogunk azok közé tartozni, akik verbális megkövezésre ítélnek valakit, amiért transzvesztita énekesként lép fel melegbárokban. Ha ezért támadnák, lehetőségeinkhez mérten próbálnánk védeni.

Csakhogy Schwezoff Dávid esetét – most erősen tompítva fogalmazunk – nehéz lenne elvi sémákba beszuszakolni. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlése úgy választotta meg ügyvezető igazgatónak, hogy a küldöttek nagy része legfeljebb pletykákat hallott múltjának kacskaringóiról. Bizonyosságuk nem volt. Többször elolvastuk Schwezoff jelölti bemutatkozását, hátha találunk halvány utalásokat előéletének furcsaságaira. Nincsenek ilyenek.

Az új ügyvezető igazgató transzvesztita korszakáról megválasztása után számolt be a Tudozsido.com. A zsidó közéleti blog kiderítette, hogy katolikus kántorként is ténykedett, az evangélikus egyetem lelkészképzőjére is járt. Tényleg színes egyéniség.

 

Schwezoff Dávid betért a zsidó vallásba. Oberlander Báruch, egy másik szervezethez tartozó ortodox rabbi viszont közleményben állt ki mellette: „ha valaki azt állítja, hogy felhagyott korábbi vétkes tetteivel, kötelességünk befogadni és segíteni a visszatérés útján”. Deutsch Róbert főrabbi megerősítette, hogy a betérés szabályosan történt.

Schwezoff Dávid középen
Schwezoff Dávid középen
Móricz-Sabján Simon

Ugyanerre hivatkozik Schwezoff Dávid is, aki a botrány kirobbanása után nem kívánt se magyarázkodni, se háttérbe húzódni. Ellenkezőleg. Ha lúd, legyen kövér: elindult az országos szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatói posztjáért is.

Majdnem győzött, mindössze néhány szavazattal maradt le a volt agrobankos Kunos Péter mögött. Pedig a Mazsihisz közgyűlésén már – újabb ütőkártya Schwezoff Dávid és támogatói kezében – mindenki tudott életének transzvesztita, katolikus és evangélikus kitérőiről.

Szívesen mondanánk, hogy a küldöttek vallásjogilag is megalapozott, a végtelen határát súroló toleranciáról tettek tanúságot. De Heisler András, a Mazsihisz elnökének megállapítása alighanem jobban kifejezi a valóságot: a hitközség háza táján szimpla hatalmi harc folyik.

Ahogy elnézzük, folytatódni is fog. Heisler ragaszkodik Schwezoff menesztéséhez, de a Mazsihisz elnöke hiába kezdeményezte, a BZSH elöljáróságának minapi ülésén senki nem nyújtott be ilyen javaslatot. Az ügyvezető igazgató munkaszerződéséről és munkaköri leírásáról zajlik a vita: úgy hírlik, pillanatnyilag nem az a kérdés, hogy maradhat-e a helyén, hanem elsősorban az, mekkora pénzek fölött rendelkezhet.

Az egyik tábor kínosnak, szégyenteljesnek vagy éppen katasztrofálisnak tartja Schwezoff Dávid megválasztását, a másik bizalmat szavaz neki, és nem igazán érti, mi a gond. Többféle véleménnyel találkoztunk, csak olyannal nem, hogy az új ügyvezető igazgató kiléte és a hercehurca növelné annak a szervezetnek a tekintélyét, amelyet a közvélekedés – helytelenül – a teljes magyarországi zsidóság képviselőjének tart.

Meglehet persze, hogy hitközségi körökben manapság nem mindenki számára ez a legfontosabb szempont.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.