galéria megtekintése

Tiroli távirat

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 14. számában
jelent meg.

Dr. Dávid Ferenc
Népszabadság

Március első felében családommal Tirolban pihentem, pontosan Ried im Zillertalban, 50 kilométerre Innsbrucktól. Csodálatos vidék, óriási nyüzsgés a sípályák környéken, a szállodákban szabad szoba nincs, az éttermek, kávézók rekordforgalmat regisztrálhatnak.

Csavargásaim során – tekintettel az otthoni boltbezárási kereszteshadjáratra – külön figyelmet fordítottam a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva, illetve zárva tartására. Láss csodát! A legszigorúbb zárvatartóként emlegetett Ausztriában – közelebbről a tiroli tartományban – a Spar és a Billa üzletei vasárnap is a vásárlók rendelkezésére állnak, 4-6 órás vasárnapi üzemidővel.

Tirolban vasárnap is nyitva vannak a boltok
Tirolban vasárnap is nyitva vannak a boltok
Dávid Ferenc

 

A boltok nem 200 négyzetméter alattiak (inkább 4-500 négyzetméteresek), és alkalmazottak végzik a kereskedelmi munkát. Egyébként a Billa nemcsak vasárnapokon, hanem ünnepnapokon (!) is kiszolgálja a vásárlókat 13 és 18 óra között. A Spar pedig osztott nyitva tartással kedveskedik a síelőknek: vasárnap reggel kinyit 3 óra időtartamra (8 és 11 óra között), délután pedig még egyszer (15 és 18 óra között).

Ezt a gyakorlatot folytatják a környék valamennyi üdülőfalujában és kisvárosában a sportolók és kirándulók nagy örömére. A megszállott KDNP-s hittérítők tehát hosszú ideje folyamatosan hazudoznak az egységes osztrák kereskedelmi gyakorlatról, holott Ausztria – racionális és rugalmas szabályozasi rendszer keretében – igény szerint „nyitva van”. A tartomány gazdaságpárti vezetése nyilván hamar felfogta, hogy a „szabad vasárnapotminden dolgozónak” népszerű és jópofa jelszavát felülírja a gazdasági és vállalkozói érdek, valamint a tömeges vásárlói igény.

Igen, tiroli barátaink előttünk járnak, érdemes odajárni nemcsak síelni, hanem tanulni is. Az ostoba magyar szabályozást készítők még arra is lusták voltak, hogy elemezzék a sikeres osztrák gyakorlatot. Ha megtették volna, akkor nem került volna Magyarország abba a bolond helyzetbe, amelybe a március 15. napján hatályba lépő törvénnyel került. Tirol falvaiban és kisvárosaiban a tulajdonosok és az alkalmazottak egyaránt nyugodtan kereskednek. Arról nem is szólva, hogy a lécek, kötések, védősisakok, kesztyűk, túracipők stb. értékesítésével foglalkozó szakboltok minden (!) nap reggeltől estig nyitva vannak.

Harrach Péter és tehetségtelen kisegyüttese valószínűleg csak a Tokaj környéki világörökségi zónáig lát el, pedig nem ártana néha fényes tekintetüket az osztrák havasok fele fordítani. Ott ugyanis ismerik az „élni és élni hagyni” bölcs elvét. Értik, alkalmazzák. Nem tudom, hogy a tiroli óriáshegyek a világörökséghez tartoznak-e, vagy sem, mi viszont biztosan a „világ ökörségi” szektorhoz tartozunk.

Tirol nyitva van, Tirol kereskedik és szolgáltat, Tirol jól teljesít. Lehet, hogy Ausztria is?

Utóirat. Az írás időpontjában még nem volt ismert a törvény „korrekt” végrehajtását szolgáló rendelet.

A szerző a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.