galéria megtekintése

Tilos a bemenet

11 komment


Lencsés Károly

Az idegenrendészeti hatóság nem utasíthatja ki azokat a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó személyeket, akiket a külső határtól számított nyolc kilométeres sávon belül tartóztatnak fel – ezt az új szabályt fogalmazta meg hétfőn a parlament.

Mintha engedményt tenne a menekülőknek a kormány.

Valójában azonban éppen ellenkezőleg. Akit ugyanis a határsávban fognak el, azt az „államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményhez”, a szögesdróthoz vezetik, majd annak kapuján rövid úton kiteszik. Nem utasítják ki, hanem ­kikísérik.

 

Nem az országból, hiszen a kerítés túloldalán is van még néhány méternyi magyar terület. Így a menekült a kerítésen kívülre kerül, elvileg mégsem tiltakozhatnak a szerbek. Valójában mégis megtették, magyarázatot kérve Budapesttől, miként gondolja, hogy a nyakukba zúdíthat bárkit. Tudják, miről beszélnek.

Hiszen hiába magyar felségterület a dróton túli, onnan gyakorlatilag csak Szerbiába vezet út. A magyar hatóságok ugyanis bár azt mondják, hogy az ország mindenki előtt nyitva áll, aki menedékjogért folyamodik, valójában a tranzitzónákba naponta legfeljebb tíz-húsz embert engednek be, miközben sok százan várakoznak bebocsáttatásra áldatlan körülmények között, és a sor csak hosszabb lesz, ha a határ közelében elfogott menekülőket is közéjük kényszerítik.

A törvénymódosításnak racionális magyarázata van: a menekülők döntő többségét a nyolc kilométeres sávban tartóztatják fel, és eddig az volt a rend, hogy aki közülük menedékkérelmet nyújtott be, ha nem követett el bűncselekményt, nyílt befogadóállomásra került, ahonnan rendszerint lelépett. Érthető, hogy ennek véget akar vetni a kormány.

Másfelől lépése a nemzetközi jog határait feszegeti, mert aki a hatóságoknak jelzi, hogy ­menekülő, annak az ügyében tisztességes és pártatlan eljárást kell lefolytatni annak érdekében, hogy tisztázzák, jogosult-e a védelemre. Igencsak kérdéses, hogy az új szabályozás nem megy-e szembe ezzel. Igaz, mondhatják, nem toloncolnak ki senkit, csak az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény „jó” oldalára kísérik. Ahonnan viszont nemigen van visszaút.

Ha mégis, minek, hiszen a hatalom világossá tette: nem akar idegent látni Magyarországon.

Aki biztonságosnak tartott harmadik országból ­érkezett – és Szerbiát mi ilyenné nyilvánítottuk –,annak a menedékkérelmét eleve elfogadhatatlannak minősítik. A határon lefolytatott gyorsított eljárásban erről nyolc napon belül döntés születhet.

A nyolc kilométeres szabály is erről szól: akit a „létesítményhez” visznek, és elég kitartó ahhoz, hogy bejusson a tranzitzónába, annak az ügyében már a sommás eljárás folytatható, és akár órákon belül megszülethet az elutasító határozat. Utána mindenki szabadon dönthet, hogy magától visszaoldalog-e Szerbiába.

A tranzitzóna kapuja kifelé nyitott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.