galéria megtekintése

Tiffánok harca

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

„Te rohadt hazaáruló szemét! Húzz a retkes francba a Gyurcsányoddal együtt, te nyomorult hazaáruló!” Így formálta meg szakmai álláspontját Tiffán Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője Berkecz Balázsnak, az Együtt baranyai politikusának menekültügyi megnyilatkozásaival kapcsolatban a Facebookon.

Lenyűgöző a honatya őszintesége, amivel új távlatokat nyithat a politikus vs. politikus kommunikációs térben, mintegy a végtelenbe tolva az önkifejezés szabadságát, megszabadítva egyúttal a közbeszéd műfaját az indokolatlan diplomáciai béklyóktól.

Végtelen a tér, amit a bülbül szavú Tiffán felvillantott előttünk. Különösen Szijjártó Péternek lenne érdemes felfigyelnie párttársa stilisztikai bravúrjaira, mert az utóbbi napokban tett megnyilatkozásai ebben a „tiffáni erőtérben” igencsak puhának tűnnek. Pár napja talán még karakánnak minősíthettük volna, most már kissé avíttnak hat a magyar külügyér szóhasználata, amellyel a horvát miniszterelnököt szánalmasnak, az ENSZ-főtitkár szavait bizarrnak és elfogadhatatlannak nevezte, a román kormányfő mondatait nettó hazugságnak titulálta, az osztrák kancellárról pedig azt állította, hogy hazugságkampányt folytat. Mennyivel őszintébbek lennének a Szijjártó-aforizmák, ha engedné kiszakadni magából az indulatait, ha finomkodás nélkül vágná, mondjuk, Ponta szemébe: „Húzz a retkes francba!”

 

Igazságtalan lenne persze Szijjártó Péteren számon kérni, hogy miért nem mer végre szókimondó lenni, miért fogja vissza magát, ha dorgálásban kívánja részesíteni a hazánkat bírálni merészelő idegeneket. Inkább dicsérjük meg, hogy önerőből milyen messzire sikerült távolodnia attól a múlt évezredbeli stílustól, melyet elődei – különösképpen Jeszenszky Géza, Balázs Péter, Kovács László és Martonyi János urak – még alkalmasnak találtak a diplomáciai érintkezésre.

Emlékeznek még, hogyan „kritizáltak” korábban a fődiplomatáink? Például amikor 2010-ben Martonyi igazán bedühödött, és „habzó szájjal nekirontott” a szlovákoknak a kettős állampolgárság kapcsán? A felindult Martonyi szó szerint azt mondta: „A nemzetközi jogba ütközik, diszkriminatív és egyfajta megtorlás jellegét ölti, hogy a szlovák kormány automatikusan megfosztaná szlovák állampolgárságától azt, aki más nemzet állampolgárságát felveszi.” Brutális pipogyaság.

Vagy ahogy Balázs Péter fogalmazott Sólyom László államfő 2009-es szlovákiai kitiltása kapcsán: „A magyar kormány nem fog olyan szintre süllyedni, hogy megakadályozza bármelyik szlovák közjogi méltóságot abban, hogy ideutazva ápolja a kapcsolatot az itteni szlovák kisebbséggel.”

Hogy miként szólna mindez a szijjártói hangszerelésben? Például így: „Magyarország nem fog asszisztálni alkalmatlan politikusok hazug és álszent vircsaftjához.” Na, ezt már meg lehetne érteni.

Ennél már csak a tiffáni modell lenne lényegre törőbb: „Mindenki húzzon el a vérbe!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.