galéria megtekintése

Tévképzet

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 04. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Juszt se hiszünk a gazdasági csodában. Nem tudunk felülemelkedni a Várkert Bazár melletti földhalmokon, észrevesszük a felszedett kockakövet és a félkész utat. Kivándorlókat és kényszerűen beiskolázott munkanélkülieket találunk a foglalkoztatottsági statisztikákban. Választási és uniós zárási hajrát látunk a beruházási bővülés mögött.

Egyetlen ágazat, sőt csak két autóipari multi eredményét látjuk az export bővülése, a feldolgozóipar szárnyalása és a gazdaság minden uniós tagállamnál gyorsabb bővülése mögött. Nem keressük a kákán a csomót. Folyvást beleütközünk.

A nagyfőnök jogi gondolkodásmódja hatja át a kormányzati gazdaságpolitikát. Orbán már többször mondogatta, hogy kedves EU (valamint elemzők és befektetők), tessék kiválasztani azt a néhány statisztikai adatot, amit hozni kell, utána meg hagyják békén azokat az országokat és kormányokat, amelyek ezt teljesítik. Így aztán ami a kirakatban van, az szép, csak mögötte omladozik minden.

 

A ma még kisebbségben lévő (de az oktatásra adott jegybanki kétszázmilliárd után vélhetően hamarosan jó ütemben szaporodó) kormányzati gazdaságpolitikai műhelyek a főnöki utasításnak megfelelve ontják magukból a „naugyehogymegmondtukot”, a rekordfoglalkoztatottság és az uniót legyőző növekedés, a megfelelő hiányszám és alacsony infláció ürügyén. Közben átmenetinek mondják az adósság növekedését (biztos leviszik az év végére, ha trükkel, hát azzal), és simán elfelejtkeznek a forint gyengüléséről, vagy egyszerűen a maguk megnyugtatására stabilnak hazudják az árfolyamot.

Nem azt állítjuk, hogy a statisztikákat direkt manipulálják, de azt igen, hogy nem lehet néhány egyszerű számmal leírni a gazdasági folyamatokat. Magyarország egyre inkább többfelé szakad. Budapesten az egy főre jutó GDP az országos átlag több mint kétszerese, Nógrádban ennek a fele. A közép-magyarországi régió azért nem kaphat sok uniós támogatást, mert az európai átlagot közelíti, másutt a román átlag elérése is távoli cél. Vannak gyorsan bővülők és gazdagodók, valamint végleg leszakadók – nemcsak földrajzi, de ágazati és társadalmi megoszlás szerint vizsgálva is. Magyarország nem véletlenül esik kockázatosabb megítélés alá a befektetőknél, és igenis van oka annak, hogy Románia előz minket a versenyképességi ranglistán, így már Bulgária a fő vetélytársunk.

A kormányzati hurráoptimizmussal nem az a legnagyobb baj, hogy a diktatúra kommunikációs szabályainak megfelelően mindenkit bolsevista uszítónak kiáltanak ki, aki kérdéseket merészel feltenni. A probléma ott kezdődik, amikor maguk is elhiszik, hogy tényleg mindent jól csinálnak, mert az a néhány statisztikai adat, amelyet figyelni szokás, éppenséggel jól alakul.

Mert ha nem érzékelik a problémát, nem is tudják orvosolni. Ha nem látják (vagy nem akarják látni) a kátyút, sosem fogják betömni a lyukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.