galéria megtekintése

Tevékenységeim összefüggése

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

„A külföldi illetőségű előadóművész választhatja, hogy az előadó-művészi minőségében Magyarországon kifejtett tevékenységével összefüggésben megszerzett, kifizetőnek nem minősülő személytől származó, nemzetközi egyezmény alapján, vagy nemzetközi egyezmény hiányában belföldön adóztatható jövedelme után keletkező adókötelezettségét az 53INT jelű bevallás kitöltésével és benyújtásával teljesíti.” (Ismeretlen szerző: Útmutató a 2014. évről szóló személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás bevallásához, helyesbítéséhez, önellenőrzéséhez)

Töltöm az évi rendes intelligenciatesztet kifele. Kifejtett tevékenységemmel összefüggésben. Félre ne értsék, nem az én intelligenciám tesztje, én megbirkózom vele évről évre, hiába próbál elgáncsolni aljasabbnál aljasabb trükkökkel az állami bürokrácia. Hanem ez éppen az államigazgatás intelligenciatesztje volna: mikorra ér abba a fejlettségi stádiumba az ország, hogy egy adóbevallás kitöltéséhez nem kell külön NAV–magyar tolmácsot alkalmazni?

Nincsenek illúzióim, ezt én már nem fogom megérni, talán az unokáim se, de ha évtizedek múltán a boldog utódoknak nem kell majd papírhalmokba temetkezve, agyvérzésközeli állapotban számokat bogarászniuk május 19-i estéken, akkor elmondhatjuk, hogy megérte a hosszú küzdelem. Nekem most tulajdonképpen három, azaz 3 számot kellett beírnom a bevallásba. A bruttó keresetemet (apehül: munkaviszonyból származó bérjövedelem az érdek-képviseleti tagdíj nélkül), a már befizetett adóelőleget (levont, befizetett adó, adóelőleg és a visszaigényelhető családi járulékkedvezmény együttes összege) és hogy mennyi családi kedvezményt szeretnék igénybe venni.

 

E három szám közléséhez le kell tölteni egy Java-programot, amelyik nem indul el, mert a Google Chrome biztonsági okokból nem engedi futni a Javát. Frissíteni kell a Javát, aztán engedélyezni a Chrome-ban egy olyan felületen, amely nem elérhető a beállítások menüből, és általában csak harcedzett rendszergazdák merészkednek a közelébe. Utána betölteni egy pár száz oldalas űrlapot, és egy kis próbálgatással rájönni, vajon mit jelenthetnek az első oldalán a rejtélyes kategóriák, evás-e vagyok, katás-e, őstermelő vagy egyéni vállalkozó, esetleg nem katás őstermelő, aki másodállásban magánvállalkozik, de evás bétéje is van.

És így tovább, végül rájönni, mi az úristent jelenthet a „nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre”, illetve milyen nyomtatványról van szó, hiszen nem akarok nyomtatni semmit, és miért kell kijelölni, miért nem elég beküldeni végre a francba, három, könyörgöm, három rohadt szám! A kedvencem a személyi azonosító adatok kitöltése, mert mostanában mindenkinek mániája lett ez az azonosítgatás, hogy minden hivatal, cég nyilvántart mindenféle azonosítási rendszereken, megjelöl számokkal, és aztán azzal szórakozik, hogy állandóan az azonosítóinkat kérdezgeti, hátha egyszer belezavarodunk.

Szinte könnyekig meg tudok hatódni azon, hogy az adóbevallásnál már nem hússzor kell beírogatnom különböző rubrikákba a nevemet, anyám nevét, szülhelyszemszámot és a többit, elhomályosult szemeim előtt ilyenkor egy pillanatra megjelenik az a bizonyos boldog jövő, unokáink unokáinak bevallása, amikor már nem kell töltögetni semmit, bejelentkeznek a NAV-hoz, vagy akárhogy hívják majd az adóhatóságot, beírják a három számot, enter, vége. Semmi letöltögetés, semmi Javaupgrade, semmi útmutató, semmi „nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.