galéria megtekintése

Tévedés

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 24. számában
jelent meg.

2 komment


Doros Judit
Népszabadság

Most elmesélek neked egy történetet, de ígérd meg, hogy nem fogsz nevetni. Nem is illene, temetőben esett meg, ott meg nem szokás viccelődni. Bár az én apám annak idején felrúgta ezt a szabályt, mindig halottak napján, a síroknál eresztette el a legjobb poénokat. Azt mondta, a nagypapi értékelte a humort, ne fosszuk meg őt ettől csak azért, mert földi értelemben már nem hallja a csattanókat.

Szerettem a szomszéd nénit, de tényleg. Néha házsártos volt, és sokszor hallottam, ahogy veszekszik a kutyákkal, de szerettem. Nála mindig másfajta sütemények voltak, mint nálunk, és a konyhának is különösebb volt az illata. Megfigyelted már, hogy ha belépsz egy lakásba, az illatokról azonnal el tudod dönteni, hogy megszereted-e az ott élőket, vagy sose kerülsz közel hozzájuk? Az igazi emberszag előbújik a kanalakból, a törlőrongyokból, a hűtő mellett felejtett üres borospalackokból.

Az ő konyhájának savanyúkáposzta-szaga volt. Neked még megvan gyerekkorodból a hatalmas fahordó, amire fafedelet tettek, arra meg egy jó nagy követ? S ha sikerült kicselezned a nagyanyádat, akkor a fedél meg a hordó közötti egycentis vájatba a kis ujjaiddal épp annyira tudtál beletúrni, hogy felcsippentsél egy nagyobb falat erjedő káposztát? Ó, mennyire imádom a savanyú levet, a piacon percekig tudok könyörögni a bácsinak, hogy ugyan már, löttyintsen még egy kis lét a szálasra. Alig tudom megállni, hogy már hazafelé ne bontsam ki a zacskót, egyszer a pláza előtt hajtottam le azt az isteni nedűt. Persze vigyázni kell, hogy ne ömöljön a nyakadba az egész, meg tűrni az arra járók fura pillantásait, hogy némá’, itt ez a nő csini ruhában, és egy zacskóból vedel. De mindegyiknek nem magyarázhatom el, hogy az nem konyak, hanem káposztalé.

 

Talán ezért a káposztaszagért, talán másért, de tényleg szerettem a szomszéd nénit.

Ezért is kínos, hogy kétszer mentem el a temetésére.

Esküszöm, úgy emlékeztem, hogy pénteket mondott a virágboltos. Még mintha azt is hozzátette volna, hogy azért péntek, mert szombaton meg vasárnap nálunk már nem temet a pap, megüzente a híveknek, hogy neki is hétvége a hétvége. Igaza is van. Fontosabbak az élők, mint a halottak, álszentség lenne ennek ellenkezőjét állítani.

Elsőre csak az tűnt fel, hogy rajtam kívül egy teremtett lélek sincs a temetőben. Mármint földi értelemben. Lassan bandukoltam a ravatalozóhoz, kezemben a csokor szarkaláb, s egyre rosszabb érzés fogott el.

Ott álltam teljesen egyedül. Nem messze a kiásott sír, letakarva fekete nejlonokkal.

Mit csinálsz ilyenkor?

Próbálsz észrevétlenül hazasunnyogni, ne tudja meg senki,mekkora hülye vagy. De ez falu, itt nehéz sunnyogni. Itt nem úgy köszönnek neked, hogy szia, hanem úgy, hogy „hát te hol jártál?”. Gyerekkoromban sem tudtam megszokni, ezért jöttem el korán onnét.

Az égiek vigyáztak rám, egész úton nem láttam egy teremtett lelket sem. Az angyalok küldték ezt a hőséget, most már tudom.

Másnap aztán ott álltam megint, rendes időben, amikor a többiek is. A szemem sarkából figyeltem őket, azt kutatva, vajon tudják-e. S a pillantásaikból megértettem, hogy igen. Nem maradhat itt semmi sem titokban, az elrebbenő függönyök mögött vizslató tekintetek követték az utamat előző nap hazafelé. Végig.

De már nem bántam. A zacskós káposztára gondoltam, meg arra, hogy a szomszéd néni odaátról milyen jót kacaghatott, amikor meglátta a megnyúlt arcomat ott az üres sírhantnál. Neki is volt humorérzéke, akárcsak a nagyapámnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.