galéria megtekintése

Teszt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Pénteken a kommunikációs igazgató kiteszi Facebook-oldalára, hétfőn már komolyan foglalkozik vele a frakció, hogy keddre az egész, mint egy kipukkadt lufi, leeresszen – a drogteszt önkéntes alapú lesz, ahogy eddig is az volt.

Így megy. Elég egy felcsillanó elmeszülemény, amit néhány átbeszélt perc után el lehetne vetni, mint haszontalant, kivitelezhetetlent, sértőt, ám az ötlet mint acélgolyó fölgyorsul, utat vág magának, kommunikációs becsapódásakor a mindig egyenlő távolságot tartó elemző azt jegyzi föl: ez talán visszahozhat valamit a kormány zuhanó népszerűségéből. Én ugyan pont az ellenkezőjére tippelek, de az ügyben számomra ez a legkevésbé érdekes.

Engem az döbbent meg, ahogy a többség bizalmával megtisztelt emberek kezelik a társadalmat, ahogy, mint futószalagon a szaloncukrot, csomagolják fényes papírba a pucéron árulkodó blődségeket. Egyre gyakrabban és egyre cinikusabban, peckesen bízva a most már igencsak hamvadó kommunikációs képességükben. Nem törődve országgal, világgal, a „kísérleti alanyokkal”, akik az utóbbi időben mintha kezdenék fojtogatónak érezni az állam mindenre kiterjedő atyai gondoskodását.

 

A „péntek Facebook, hétfő frakcióvita” úgy tereli el a többi, rezsimnek terhes történettől a közfigyelmet, mint az az ember, aki hasmenését kiadós hányással próbálja leplezni – nem, uraim, a dolgok nem kivonódnak, hanem összeadódnak! Egyre kisebb kör, egyre simábban szüli meg az újabb és újabb trükköket. Amelyek korábban beváltak, most visszapattannak, hiába adja áldását rájuk maga a nagy varázsló.

Az, hogy ezek a kísérletek mennyiben árulkodnak a kormányzás technikájáról és tartalmáról, még fogósabb kérdés. De ennek megválaszolásában sem hagynak magunkra. „Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie, vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt.” Szó szerint az Index beszámolóját idézem a keddi sajtótájékoztatóról, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivő tartott arról, hogy az Országgyűlés elfogadta a törvényt, amely szankcionálja 2018-tól a veszteséges kiskereskedelmi cégeket.

Számomra ez megalapozza azt a korábbi sejtést, hogy a törvények is úgy születnek, ahogy a frenetikus kötelező drogteszt. Van egy cél, például megszorongatni a külföldi élelmiszerláncokat, mert az megdobogtatja híveink szívét – a többi nem érdekes. A kabinetnek nem feladata a körülmények alapos, netán egyeztetéseken kiérlelődő számbavétele, még kevésbé holmi hatásvizsgálat. Uralkodói GPS-szel ki kell jelölni a legrövidebb utat, ha az alá van aknázva, sebaj, majd azt harsogjuk, Brüsszel, erőfitogtatás, ellenzéki árulás. Közben titkos dotációkkal próbáljuk idecsalogatni a nekünk éppen most valamiért kedves külföldi befektetőt, akit a gáláns támogatás ugyan vonz, de megrémül az állapotoktól, a bizonytalan környezettől.

Szóval, nem csak a drogtesztről van szó, bár alkotói jobban tennék, ha beiratkoznának egy rapid elvonókúrára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.