galéria megtekintése

Teszkófrász

3 komment


Batka Zoltán

Nehéz dolog folyton nemzetet menteni. Az addig még oké, hogy egyszer-egyszer úgy általánosságban zászlót lengetünk, berúgunk, sírva vigadunk, migránsozunk, utálunk mindenkit. (Kivéve a tradicionális értékek őreként újra testvérré vált Oroszországot, és persze a lengyeleket.)

Viszont vannak nagyon is praktikus részletkérdések, amelyek már komoly dilemmák elé állíthatják a hazafit. Különösen, ha újságot is olvas, továbbá képes két hétnél régebbi dolgokra is visszaemlé­kezni.

Például mit gondoljon a már szinte minden falu végén terpeszkedő szörnyűséges Teszkóról? A szittya förgeteg kapásból süvölti: mocskos multi, pfuj! Nem véletlen, hogy a mezőgazdasági termelők – korábban a tejesek, napokban a dinnyések – immáron kapásból a budaörsi Tesco elé mennek, ha mérgesek és tüntetnének. Függetlenül attól, hogy valójában kivel van bajuk. A Tesco ugyanis mára szimbólum. Maga a multi: egyszerre nagy és külföldi, ott van mindenki szeme előtt, és van arca nyereségesnek is lenni. Ez így együtt pedig ma már bőven elég a bűnösség kimondására. Egyfelől.

 

Másfelől viszont a teszkózás-multizás bájosan naiv felkiáltás egy olyan országban, ahol a beruházások 70 százaléka külföldi. Ahogy az is groteszk, hogy a szittya förgeteg ezután rendszeresen beviharzik az áruházba, és jól televásárolja magát akciós párizsiból. Aztán van egy kurucos kormányunk is, amely nem rest odacsapni a labanc multinak. Pontosabban csapkod, de valahogy folyton félremegy az a huszárvágás. A kormány előbb tízmilliárdos krízisadóval, plázastoppal sújtotta a céget, a nemzetmentők pedig örültek, hogy Viktor bosszút áll a magyarokra tukmált sok tonna Tesco gazdaságos, gyorsan száradó fehér kenyérért.

Azután egyszer csak kiderült, hogy a krízisadó igazán a Tesco versenytársait fékezte le, a brit cég továbbra is milliárdos nyereséget könyvelt el. A pláza-stop pedig falat kenyérként kellett a Tescónak, mivel lestoppolta a fő vetélytárs Lidl nyomulását. Közben az akkori kormánysajtó naponta cikkezett a Tescóról, ahol szerintük több az egér, mint egy kísérleti laboratóriumban. Egészen odáig ment ez, mígnem egy nap jó multi, stratégiai partner lett a Tescóból, az egerek pedig egy csapásra eltűntek – legalábbis a cikkekből.

A Tesco pedig nyomban rendelt is egy nélkülözhetetlen tanulmányt a Századvégtől a Tesco „gazdasági lábnyomának" a felmérésére. Egy-két évnyi csönd után a kormány ismét ráfordult a multizásra: bevezette a vasárnapi bezárást. Az akció olyan sikeres volt, hogy több ezer hazai kisboltos ment bele tönkre. A Tesco speciel jókorát kaszált azon, hogy nem kellett hétvégi bérpótlékot fizetnie. Azután ismét jött a nagy ötlet: minden két éven át veszteséges nagy láncnak kötelező lesz bezárnia. Mivel a Tesco eddig is nyereséges volt, így Orbánéknak hála, ha valakinek be kell zárnia, az szinte biztosan a brit cég valamelyik konkurenciája lesz.

Legújabban a kormánysajtó a kereskedők nyakába próbálja varrni a rövidesen várható drágulást. A cégeknek ugyanis több bért kell fizetni a dolgozóknak, amit majd az emelt árakon hoznak be. A baj csak az, hogy a kisboltoknak kell zsebbe nyúlni, mivel átlagosan 30 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint a multik. Na, erre varrjanak gombot a nemzetmentők! Értjük? Nem? Mindegy, hajrá, Fradi!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.