galéria megtekintése

Testvérek, ha szeretnek

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 02. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

„A szívemre szállt a szent borzadály,
Mikor rám derült pillantásod.
Társtalan tengődtem én,
Fojtó, idegen légben, S
mint ismeretlen világ,
Minden úgy hatott rám.
De lásd, téged ismerlek jól,
Mihelyt megláttalak, vonzott a lényed.”

Ugye, szép? Wagner A walkür című operájából való, a szerelemre lobbant Sieglinde énekli Siegmundnak. Apró szépséghiba, hogy Sieglinde és Siegmund – ikrek.

A genetikai szexuális vonzódás fogalma szerint, ha közeli vérrokonok csupán felnőttkorukban találkoznak, gyakran egymásba szeretnek. A hasonló a hasonlót vonzza: számos kutatás bizonyítja, hogy az ember szívesebben választ olyan párt magának, akinek a vonásai emlékeztetnek a sajátjaira. Ily módon a vérségi kötelék hatványozza a vonzalmat.

 

A természet persze – a vérfertőzés genetikai következményeit elkerülendő – erre is talált megoldást. Sokan emlékeznek a biológia tankönyvekből Konrad Lorenz fotójára, amelyen egy sereg kacsa követi az etológust. A kép a bevésődést szemlélteti: a szárnyasok azt tekintik anyjuknak, akit vagy amit születésük után megpillantanak. Létezik negatív bevésődés is: például az egymás mellett meghitt kapcsolatban felnövő gyerekek – akár vérrokonok, akár nem – később szexuálisan elutasítják egymást.

A finn antropológus, Edvard Westermarck már Az emberi házasság története című, 1891-es művében írt a (később róla elnevezett) jelenségről, amelyet azóta számos más példa is alátámasztott az izraeli kibucokban együtt felnövő gyerekektől a tajvani „gyerekházasságokig”. Ezek során a szülők már születéskor összeboronálják a feleket, és a leánygyermek „vőlegénye” családjában nevelkedik. A krach akkor üt be, amikor a frigy elhálására kerülne sor: a Westermack-hatás értelmében ugyanis az nem akaródzik a párnak. A szülők ezért őrt állnak a hálószoba előtt, amíg a coitus meg nem történik. A Westermarck-effektussal egy baj van csupán: ha a családtagok egymástól távol nőnek fel, nem működik, találkozáskor pedig beindul a genetikai szexuális vonzódás.

A Német Etikai Tanács most – Patrick Stübing és Susan Karolewski, az egymást gyerekkorukban nem ismerő testvérek szerelme és gyerekei kapcsán – azt javasolta: dekriminalizálják a testvérek közötti szexuális kapcsolatot. Franciaországban ez I. Napóleon óta nem tiltott, de Japánban és Oroszországban sem – bár házasságot nem köthetnek a testvérek. Svédországban ez féltestvérek között megengedett. Még ha el is fogadná a német kormány a javaslatot – Angela Merkel már jelezte: nem így lesz – kevés esélyt látok arra, hogy a német testvérpárok hirtelen tömegével tepernék le egymást.

Mielőtt tehát az emberiség végnapjait kiáltók hazai és világkórusához csatlakoznánk a javaslat kapcsán, netán máglyát raknánk Nabokov Ada című regényéből meg a Csillagok háborúja DVD-kből, érdemes előkapni néhány szakkönyvet. Közben meg hallgatni egy kis Wagnert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.