galéria megtekintése

Testbeszéd

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.

Fábry Béla

Szokatlan időpontban, a debreceni egyetem tanévnyitó ünnepén adták át Mocsai Lajosnak a díszdoktorrá nyilvánításáról szóló oklevelét.

A hírt színesítő kép, Czeglédi Zsolt (MTI) fotója beszédes. A rektor úr mosolyogva adja át az oklevelet. Mocsai lesüti a szemét. Ő tudja, amit tud. A kézilabdapályán nincs mese. Ott csak tényleges teljesítménnyel lehet eredményt elérni. Átvette a papírt, az oklevelet, mert ez kell ahhoz, hogy bekerüljön a tudomány oszlopcsarnokos világába. Ahová mások csak évtizednyi kitartó, kemény munkával, nemzetközileg igazolt tudományos teljesítménnyel juthatnak be. A kézilabdapályán Mocsai bizonyított, de ez egy másik pálya. Ezt Mocsai is tudja. Le is süti a szemét.

De nem ő, nem is a díjat átadó rektor a kép főszereplője. Az elnökségi asztal mögött áll egy fiatalember. A kép az előtérben álló két alakra fókuszál, a hátrébb álló fiatalember alakja enyhén homályos. Testbeszéde viszont egyértelmű. Díszes egyenruhában van, fejét lehajtja, nem néz az ünnepeltre, az ünnepi aktusra, nem mosolyog, mint a mellette álló ősz férfiú és a többi egyetemi méltóság. Úgy áll ott, mintha temetői szertartáson lenne, ahol egy jó barátját temetik, akire büszke volt, akire felnézett, aki példát mutatott neki és sok hozzá hasonló fiatalembernek.

 

Temetik ezzel az aktussal a tudás, a tudomány becsületét. A fiatalember tudományos karrierje elején járhat. Érti, hogy a Testnevelési Egyetem rektorának valamilyen tudományos címet kell adni, csak azt nem érti, miért pont az ő egyeteme vállalkozott arra, hogy tudományos teljesítmény nélkül adományozzon díszdoktori címet neki. Lehajtott feje, mosolytalan arca, szomorú méltóságot sugárzó tartása fejezi ki ezt a kérdést. Ott áll az elnökségben, ott kell állnia, de nem kell egyetértenie az egyetem döntésével. Csendesen tiltakozik. Nem harsányan, ahogy sokan mások ezt joggal tették. Ő nem teheti. De nem kell mosolyognia. Nem is teszi. Üzen azoknak, akik értik a testbeszéd üzenetét.

Nem hiszem, hogy ezt előre megtervezte. Az esetek döntő többségében testünk üzenetei tudattalan mozgások eredményei. Az eredmény a fontos, amit a kép rögzít. A tiltakozás. Az üzenet. Hogy van, aki nem hajlandó a politikai akaratot hajbókolva kiszolgálni.

Észrevettük.

A szerző pedagógus

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.