galéria megtekintése

Terrorblöff

18 komment


Batka Zoltán

„A terror idején legjobb a buli" – ecsetelte egy izraeli barátom, hogyan vészelte át a második intifádát. Diszkókban. Mivel sok munkahely bezárt, mindenki ráért, a szórakozóhelyek reggeltől estig tömve voltak. „Azóta sem volt olyan partiélet Tel-Avivban" – nosztalgiázott David, hozzátéve, hogy senkinek sem jutott eszébe, hogy pár öngyilkos futóbolond miatt otthon maradjon. A terroristákról alkotott konklúziója pedig – amelyet szerinte az izraeliek jó része is oszt –, hogy érdemes őket a helyükön kezelni. Azaz: nagy ívben tenni rájuk.

Képesek vagyunk-e erre mi is? Percenként ömlenek ránk a rémisztő címek. Nyomukban politikusok lovagolnak be a képbe, ahogy félelmet nem ismerve, keresztes vitézként védik népüket a nemzetközi terror szörnyetegétől.

De hogy is néz ki a félelmetes dzsihadista monstrum? A támadók huszonéves, kevéssé kimunkált szellemű fiatalok, akik a videós búcsúüzeneteikben ugyanazt az unalmas szabványszöveget mondják fel, mely szerint tettükért várja őket Allah cukorkával. A feketepiacon nem különösebben nehéz Kalasnyikovhoz jutni. Az interneten elérhető receptekből és a háztartási tisztítószerekből egy középiskolás is tud bombát fabrikálni. Valódi stratégiai célpontokkal – erőművek, kormányzati létesítmények – meg sem próbálkoznak. Járókelőkre vadásznak, majd felrobbantják magukat, vagy fasírttá aprítják őket a biztonságiak.

 

Sajnos így is szörnyű, el nem múló fájdalmat okoznak az áldozatok családjainak. De ennél többet csak akkor érhetnek el, ha bevesszük a blöffjüket és elhisszük nekik és a szintén a rettegés gerjesztéséből élő politikusainknak, hogy a néhány Darwin-díjas félnótás valódi veszélyt jelenthet Európára mint egészre. Ahogy az USA sem rendül bele az iskolai lövöldöző tinikbe, úgy a kaporszakállas Mohamed-fanklub által képviselt „nemzetközi dzsihád" sem jelent valós veszélyt az európai társadalmakra. Ez nem azt jelenti, hogy a terrorelhárítók szögre akaszthatják a lehallgatóberendezést. Ahogy ezerféle bűnöző, úgy pszichopaták is voltak, vannak, lesznek. Azonban a tevékenységükkel az európai lakosság 99,99999999 százalékának legfeljebb közlekedési fennakadást tudnak okozni, a modern életnek pedig megannyi reálisabb veszélyforrása van, mint a terroristák.

Európa népei a hetvenes–nyolcvanas években bölcsen együtt tudtak élni a mainál jóval nagyobb terrorral is. Nem csavarta le magán a hangerőt a Beatles, mert gyilkolt az IRA vagy a RAF, és az új hullám sem maradt el a Vörös Brigádok ­miatt, a Monty Python meg éppenséggel ki is röhögte őket. Most is ez kell. Meg időben észrevenni, hogy Európára a legnagyobb veszélyt a rettegést gerjesztő és kihasználó gátlástalan populisták jelentik. Ők a biztonságunkra hivatkozva bombák nélkül is ugyanolyan pocsékká tennék az életünket, ahogy azt a terroristák szeretnék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.