galéria megtekintése

Terror

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.

16 komment


Hargitai Miklós
Népszabadság

Nagyjából 250 ezer menekült átengedése után, jelentős rendőrségi és titkosszolgálati erőforrások ráfordításával a magyar kormánynak sikerült egy darab olyan embert találnia, aki esetleg tagja egy tényleges tagság nélküli iszlám fundamentalista (de semmiképpen sem terrorista) szervezetnek, amely provizórikusan, ám nem bizonyíthatóan összefüggésbe hozható – szellemi felbujtóként és nem kivitelezőként – terrorcselekmények végrehajtásával.

Az eset természetesen aggasztó, de az aránypár – negyedmillióból talán egy, ha majd a tiltott határátlépésen kívül mással is meggyanúsítják és jogerősen el is marasztalják a veszélyes elemet – megmutatja, mennyire volt igaza a kormánynak, amikor a migráció ügyét a kezdetektől igyekezett összemosni a terrorizmus rémével.

Ha még emlékszünk, a tavaszi nemzeti konzultáció és a hozzá kapcsolódó plakátkampány eleve „a bevándorlásról és a terrorizmusról” szólt – így együtt, mintha a migráció szükségképpen összekapcsolódna a terroristaimporttal (éppen csak azt nem kérdezték meg: „Akarja ön, hogy magukat menekültnek maszkírozó dzsihadisták árasszák el az országot?”). Az örömteli találat nyomán a jobboldali sajtó már arról ír: nyilvánvaló, hogy az egész bevándorlást ezek a félelmetes mohamedán felforgatók szervezték. Nyilvánvaló, persze, csak néhány apróságot kellene még megmagyarázni.

 

Például azt, hogy ha a legkeményebb terrorszervezet, az Iszlám Állam az iraki Moszul elfoglalásakor a nemzeti bank helyi kirendeltségét is kipakolta, és a szervezet bizonyíthatóan nem szenved pénzhiányban, miért nem vásárolnak egyszerűen letelepedési államkötvényt a hozzánk vágyó terroristáiknak Rogán Antal valamelyik offshore barátjától, és miért szerencsétlenkednek helyette bömbivel meg vizesflakonnal a határon, kockáztatva a lebukást? Meg azt, hogy ha egyetlen állítólagos martalóc miatt jogos egységesen veszélyes iszlám hordának beállítani a menekülteket (például az állami tévében is), akkor mit gondoljunk az ötvenhatos magyarokról, akiknek a soraiban köztudottan gyakorló ávósok is átlépték a nyugati határt, méghozzá tucatjával – kivándorló honfitársainkat is bűnözőkként kellett volna kezelni a közéjük beépülő keretlegények miatt?

Végezetül muszáj egy pillanatra visszakanyarodni a kormányplakát alsó felén olvasható felirathoz – Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról –, mert nagyon úgy tűnik, hogy a Magyarországot érintő bevándorlóveszély sem volt sokkal nagyobb, mint a terrorfenyegetettség. Időközben kiderült ugyanis, hogy még az a legalább ezer kopt keresztény is az első adandó alkalommal lelépett tőlünk, akit önzetlen szeretettel fogadtunk, és a magyar állampolgárság soron kívüli megadásával próbáltunk marasztalni.

Az a helyzet, hogy menekülthullám ide vagy oda, továbbra is mindenki Nyugatra tart, és legfeljebb évi néhány száz menedékkérő szeretne nálunk lehorgonyozni – kerítés helyett akár házat is építhetnénk nekik, akkor sem lennének többen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.