galéria megtekintése

Terminátor

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 09. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Ha már az államnak kötelező beleszólnia, miként teszi tönkre önmagát, saját egészségét és a család jólétét a magyar, azért csinálhatná ezt úgy is, hogy elhiggyük: tényleg a javunkat akarja, önmagunktól védene. Most olybá tűnik azonban, hogy apuka inkább azért tilt ki a hátsó kertből, mert ott stikában magának keresi a boldogságot a szomszédasszonnyal.

Lehetne mélázni azon is, miért támogatott államilag, ha házilag főzött adómentes kisüstitől megy tönkre a máj, és miért nem az, ha nikotintól és kátránytól szutykos a tüdő. De minek? Ott a gyakorlat, a rögvalóság maga, a sztárvilágba oltott politikai maffia, ahol a keményített ingmellek, bűzös-illatos szivarok és egymás között csereberélt celebcicák kavalkádjában dőlnek el a dolgok, áramlanak a milliárdok.

Ma már nem felsejlik a mutyi. Kiviláglik. Nem takargatnak szinte semmit. Lázár János „politikai kultúrája” rendkívüli módon finomodott. Most tényleg ügyesen elintézte. A trafiknál azért még volt hiba, szerencsejátékügyben azonban már működött a rutin. Nem magyaráztak sokat, csak bemondták a bűvös szót (nemzetbiztonsági érdek), és kikergették a játékgéppiacról mindazokat, akik addig ott voltak. A családi pénztárcamentésről kevés szó esett, annál több arról, hogy megbízható kezekben akarják tudni a félkarú rablókat. Ilyeneket kaptunk.

 

Attól már hátrahőkölünk, ahogy az állam hivatalosan minősíti hozzájuk képest megbízhatatlannak önmagát. Azt sem könnyű megmagyarázni, hogy az a kormány, amely összevissza töri magát, hogy a gazdasági élet minél több magánosított területét államosítsa, miért ad ki egy tipikusan állami monopóliumot, a kaszinóüzemeltetést a kezéből, amikor van szakértelme, tudása és terve is, hogy maga csinálja.

Nem tudjuk, mi baja volt a nemzetgazdasági és a fejlesztési miniszternek azzal, hogy egy állami cég, az egyébként ebben a szektorban otthonosan mozgó Szerencsejáték Zrt. üzemeltessen kaszinókat Magyarországon. Mindazonáltal tény: a kaszinókoncessziók kiosztásánál, ahol a megbízhatóság volt a leginkább hirdetett szempont, nem ez a társaság nyert. A kormány a kaszinók üzemeltetéséből származó nyereséget egyszerűen odaajándékozta néhány magáncégnek.

Olyanoknak, amelyeknek a vezetői a hatalom birtokosaihoz állnak közel. Nem kell sok lacafaca: tudjuk, hogy Andy Vajna és Szima Gábor mivel szolgált rá a kitüntető „megbízható” címre és a vele járó milliárdokra. Igaz, azt egyelőre csak sejtjük, hogy a megbízhatóságnak nem feltétlenül egy fontos focicsapat eltartásában meg a kulturális ámokfutás személyi hitelesítésében kell testet öltenie.

Más kérdés, hogy azt ma csak a Holland Antillák cégbírósága tudná megmondani, az amerikai producer Vajna ennyire ügyes volt, vagy most is csak a nevét adja valamihez. De ha így lenne is: minek magyarázkodni?

A Terminátor halála az okoskodás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.