galéria megtekintése

Tényleg várjuk az olimpiát?

3 komment


Őri B. Péter

Vajon el lehet-e felejteni a botrányokat, ha az olimpián már valóban a versenyzőké lesz a főszerep? A coubertini gondolatot – Béke vagy te, sport! – már régen sutba dobtuk, a lapok sportrovatának fejlécét az utóbbi időben bűnügyi szekció feliratra lehetne cserélni. Korrupció, letartóztatások, dopping dopping hátán, Brazíliában tiltakozás az ötkarikás játékok ellen, szennyezett víz, rossz közbiztonság a nagy találkozó helyszínén.

Várjuk az olimpiát? Érezzük-e azt a bizsergést, mint hajdanán, a nyugodtabb időkben? Amikor még számoltuk: már csak egy hónap, egy hét, egy nap van hátra... S végre kezdődik!

Amikor egy atléta világcsúcsot ér el, amikor egy úszó oly gyorsan szeli a habokat, mint előtte még soha senki, amikor egy kosaras parádés zsákolással helyezi el a labdát a gyűrűben, amikor egy cselgáncsozó bravúrral fekteti a tatamira az ellenfelét, amikor egy tornász a legnehezebb elemet is úgy mutatja be, mintha iskolai tornaórán lengene Zsazsa néni előtt, amikor egy kerékpározó lehajrázza ellenfelét, amikor egy pólós parádés svédcsavar után talál a hálóba, amikor egy kajakos, kenus vagy evezős több hajóhossznyi előnnyel ér a célba, vagyis amikor szuperprodukciót látunk, elsőre nem az jut eszünkbe, hogy biztosan anabolikus szteroid, EPO vagy meldonium van a háttérben. Nem. Akkor a sportrajongó üvöltve ujjong, felugrik, kalapot a földhöz vág, átöleli a mellette lévőt, különösen, ha hazája sportolójáról van szó. Egy sikeres műtét után sem az ugrik be először, hogy a doktor az operáció előtt esetleg bedobott néhány decit abból a jófajta vörösből. Légyen bármennyire is megváltozott, sőt – gyakran úgy tetszik – mind elviselhetetlenebb a világ, a sport a balhék, botrányok ellenére még mindig örömforrás. Ezért érezzük mégis – talán nem egy hónappal, hanem csak egy nappal, néhány órával a játékok kezdete előtt – azt a bizsergést.

 

Még akkor is, ha továbbra sem lehet tudni, hány orosz versenyző vehet részt az olimpián; ha a játékok idején ötvenöt ország kétszázötven terrorelhárítási szakembere ügyel arra, hogy ne történjék merénylet; ha a szervezők „nem tartják veszélyesnek", ám sötét árnyként vetül Rióra a Zika-vírus, a zavaros víz, a korrupció, a közállapot; ha a drámai világpolitikai helyzet is begyűrűzött a játékokba (ennek nyomán a NOB tíz, Dél-Szudánból, Etiópiából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Szíriából érkező sportolónak menekültválogatottbeli státuszt adott).

S bár az olimpia elvileg a versenyzők számára nem elsősorban a pénzről szól, az olimpián – miként az élet több területén – a zöldhasú dominál majd. Kezdve azzal, hogy az úszók döntői azért kezdődnek majd helyi idő szerint este tíz órakor (közép-európai hajnali háromkor), hogy az Egyesült Államokban a tévénézők számukra emberi időpontban láthassák a másutt csak virrasztással követhető versenyt. Anno a versenyzők egy helyen, az olimpiai faluban laktak. Az amerikai kosarasok – sportáguk legjobbjai, még akkor is, ha nem az összes sztár szerepel majd a jelenlegi Dream Teamben – a játékok során nem először luxushajón laknak. Ennek legfőbb oka: ott jobban tudják a biztonságukat garantálni, ráadásul a fényűző kabinokban a 210 centiméter feletti játékosok kényelmesen el tudnak nyújtózni. Egyenlőség, ó!

Akár tetszik, akár nem: már jó ideje nem a játékok eredeti szelleme uralkodik. Ám a következő tizenhét napra jó lenne elfelejteni bút-bánatot, s a sport nagyszerűségének örülni.

Felejthetetlen magyar győzelmekkel együtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.