galéria megtekintése

TEK-trükk

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az utolsó utáni pillanatban akadályozta meg a német kancellár látogatására időzített tüntetést a Terrorelhárítási Központ. Egy nappal korábban döntött a hétfőre tervezett Pollack Mihály téri demonstráció helyszínének lezárásáról.

A rendőrségnek amúgy jól bevett gyakorlata volt korábban, hogy utakat műveleti területté nyilvánított, majd azt mondta, nincs hatásköre a rendezvény tudomásulvételére, mert az adott helyszín – miután az már nem közterület – nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. Nem kis részben a Magyar Helsinki Bizottság érdeme, hogy ennek a játéknak az Alkotmánybíróság véget vetett.

A testület kimondta, hogy a személy- és létesítménybiztosítási intézkedésre – a területzárásra – hivatkozó rendőrségi döntés olyan közigazgatási határozat, amelyet meg lehet támadni, és a keresetről a rendes bíróságnak három napon belül döntenie kell. Vagyis: érdemben vizsgálják azt is, egyes területek lezárása az alkotmányos alapjogok szükséges és arányos korlátozásának minősül-e.

 

A TEK ezúttal viszont nem bízott semmit a véletlenre, hiszen egy nap alatt a bíróság nemigen tehet semmit. Ügyes. Csakhogy könnyen visszaüthet a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapvető követelményének ellentmondó trükk.

Alkotmányos joguk csorbítása miatt ugyanis a tüntetők kártérítési pert kezdeményezhetnek, hiszen a bejelentésüket a rendőrség korábban tudomásul vette. De ha itthon nem is, Strasbourgban biztosan nyernének.

Arrafelé ugyanis még komolyan veszik az emberi jogokat.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.