galéria megtekintése

Tejpor és hamu

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Tudok egy helyet / Amit csak én tudok / Ha elmondanám nektek / Nem volna már titok / (Volna egy Mártitok)
URH

„Nem igaz, hogy senkinek nincs harminc forintja. Kisasszony, most mit hülyéskedik azon a harmincon, hát minden nap idejárok fagyizni, hát nem ismeri meg ezt a rusnya pofámat? Nem szoktam kajsziba maradni sose, legföljebb a Nazeemnál itt a sarkon. Két zsemle, kis parizer néha – de azt is megviszem neki már másnap. Tudja mit? Akkor vegye vissza a csokoládé gombóc felét. Nem, inkább a pisztáciáét, vagy tudja mit, kaparja ki ebből a retek édes tölcsérből az egészet, azt adja ide a markomba. Vagy most mit akar, mit csináljak? Álljak be mosogatni?

Emberek, tényleg nem ad senki nekem harminc forintot? Élvezik a műsort, vagy mi van? Akkor dobják össze. Tíz forintonként mondok egy titkot; tízért kis titkot, húszért közepeset, aki harmincat ad, annak meg a legnagyobb titkomat mondom el, hm? Hát mi van a maguk szíve helyén, doromboló kiscica helyett a Kövér László mellszobra szárazjégből? Maga se ad? Na végre valaki, fehérek közt egy európai, szpasszíva, mester.

 

Emlékszel még, amikor öt forint volt egy gombóc fagyi? Akkortájt ötven fillér volt egy tejpor a közért büféjében, odajárt az összes hülye osztálytársam tejport zabálni iskola után. Tejpor. Micsoda baromság, hát mi a gond a tejjel? Én egyszer próbáltam megenni a tejport, kihánytam egyből. Igaz viszont, hogy mindig volt nálunk otthon egy kisebb doboznyi, és akkor észrevettem a piaci rést. Harminc fillérért adtam: 16,666 zacskó eladott tejporonként megvolt a gombóc csokim vagy pisztáciám. Persze lebuktam, anyám észrevette, hogy ennyi tejport a kávéhoz egy komplett szocialista brigád se fogyaszt el naponta. Lehúztam őket. Jó. Tízforintos titoknak szerintem jó lesz.

Töröld meg a szádat édesapa, tiszta sztracsatella. A húszforintos titkom, hogy másfél évet ültem betörésért. Itt csináltuk a Leonardo utcában, sima ügynek tűnt, csak az a retardált haverom, a B., hát az otthagyta a sálját a lakásban. Senki másnak nem volt a tömbben Real Madrid-os sálja, csak neki – szerinted hány perc alatt kapták el? És hány perc alatt fújt be? Jó, ez nem nagy titok itt.

Figyelj, tetszel nekem, megkapod a nagy titkot is, okés? Egyszer elhagytam egy őrült lányt – a karma szerint ez nem sok jót jelent. Nem akart elereszteni, fújtatott, színpadias volt; tetszett, hogy így akar, de akkor már nem tetszett semmi más. Aztán őt is éppen úgy hagytam ott, mint anyámat, egy rózsás pongyolában. Csakhogy őt egyedül. Őt nem sajnálta senki, csak a hangok a fejében. Most már én is. Ezt nem tudja senki. Dehogy bőgök, mit hülyéskedsz, csak súlytalanra vetkőztetett ez a csütörtök délután. Ja. Engem versz le a cigarettád végéről. Bennem kutatsz, ha az üres zsebedbe nyúlsz. Nézd csak meg. Aztán ha mégse üres, hívjál már meg még egy gombóc csokira, légy szíves.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.