galéria megtekintése

Távolodóban

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A szálláscsináló kivándorlóknak köszönhetően egyre inkább otthon vagyunk a világban. Csak éppen Magyarországon nem. Sokaknak egyre idegenebb a hazai táj visszamaszkolt főispánjaival, feudális rendjével, Ady korának „gatyás-bamba” társaival. Idegen, de mégis ismerős ez a förtelmes propagandaszobraiban, szépelgő színházaiban, erőszakolt, üres példaképeiben, félnótás történelmi „hőseiben,” homofób gőgjében, elbutított oktatásában, ostoba érveivel, rasszista felhangjaival, masírozós fenyegetéseivel, sunyi zsarolásaival.

Részeivé lettünk. Mi csináltuk, mi tűrjük, mi alkalmazkodunk hozzá, mi próbáljuk túlélni. Magyarázatunk van, de a felelősségünk átruházhatatlan. A bűnösök mi vagyunk, szemet bekötni, inget szét, ide lőjetek. Várj, előbb megássuk sírunkat a szegény temetéshez.

Ebből a megfáradt, szürke, ködös zónából elindult a fél ország, de nem csak világot látni. Élni indultak el azok, akik akarnak és remélnek valamit. Nyugalmat. Friss levegőt.Munkát. Ha tanult hivatásukban, netán külhonban sem lehet, akkor valami mást, akár valami alantast is –ha munkában van ilyen –, de legalább jó pénzért.

 

A friss osztrák statisztikák szerint már 67 400 magyar dolgozik Ausztriában. Soha ennyien. Csaknem nyolcezerrel többen, mint tavaly. De nemcsak ott, hanem az egész világon jelen vagyunk, Bécstől Münchenen át Londonig, Sanghajig, New Yorkig. Ott is, ahonnan nem lehet naponta hazajárni, ingázni az itthon töltött éjszakákért. Ott is, ahol és ahová integrálódnunk kell. Orvosok a kórházakban, az intenzív osztályokon, a kevésbé hiányszakmák diplomásai, valamint a szerényebb bizonyítvánnyal rendelkezők meg a szállodákban, a hegyi vendéglőkben, a halüzemekben, az üres üvegek rekeszraktáraiban, hivatásuktól és reményeiktől távolodóban. Megfizetett szolgálói egy minden tekintetben fejlettebb világnak. Élnek, ahogy lehet. És ahol lehet.

A magyar gyerekek szüleik alkotta életstratégiájának, jövőképének már része a kivándorlás. Nincs miért maradni: „…hidd el én veled maradnék / szívesen széjjelszakadnék, / ha lenne mér’ / Magyarország!” (Quimby) Az az ország, melyet elhagynak jövőbeni eltartói, elhagynak tehetségei, elhagynak azok, akikben fogékonyság van a gondolatra, a modernitásra, az eredetiségre, vagy egyszerűen csak normális életet szeretnének – az előbb-utóbb… Mi lesz előbb-utóbb?

Maradnak technokraták, maradnak egyes iparágaknak a hozzánk betelepülő világcégek által foglalkoztatott mérnökei, technikusai, maradnak a politikai szerencséjük és választásuk miatt kivételezettek, a vállalkozásaikban bukdácsolók vagy ügyeskedve sikeresek. S maradunk mi, akiknek már nem lesz hová, akiknek már nincs ideje az újrakezdésre. Nézzük a híreket, perlekedünk önmagunkkal, várjuk a skype-os estéket, s örülünk annak, amiért normális esetben sírnunk, őrjöngenünk kellene.

Hogy a gyerekeink már jó távolra elkerültek tőlünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.