galéria megtekintése

Tartomány

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Mérőszám és értelmezési tartomány kérdése minden. Ha például az összes döntést csak és kizárólag a népszerűség változásának rövid függvényén értelmezzük, akkor alapvetően jó ötletnek tűnik helikopterről szórni a nép közé a gyönyörűen kanyarított új tízezreseket: nyomtatni lehet, lent meg hadd örüljenek.

Máshogy látnánk a kérdést tágabb horizonton szemlélődve, főként ha egy újabb változót beiktatva azt is megvizsgáljuk, hogy a pénz mennyiségének növelése inflációs felhajtóerőt jelent, ergo a beszórt tízezresek végül is semmit sem érnek majd, csak leértékelik az emberek vagyonát. Így az intézkedés hosszabb távon negatív hatást gyakorolhat a népszerűségre is.

Ilyen előretekintést ne várjunk itthon. A magyar politikusok számos alkalommal bizonyították már hozzáértésüket is, így lesznek a gránitszilárdságú törvényekből módosításokkal telelyuggatott sajtpapírok. A kampányban kifejezett őrület van, és ha már nem lehet több szökőkutat és elkerülő utat ígérni, a rezsicsökkentés meg már annyira folyt a csapból, hogy természetesnek veszik, mint a vizet, ki kell találni valami hangzatosat.

 

A bankok szívatása így lett első számú, támadhatatlan és kikezdhetetlen kötelezettség, nemzeti jelkép, amelyért ellenzéknek és kormánynak vállt vállnak vetve kell harcolnia.

Ennek része az elszámoltatási törvényjavaslat: ha már pénzt nem látnak jövő őszig az emberek, betömik a zsebüket néhány paragrafussal. A politikai vágyakkal szemben ugyanis a realitás mégiscsak az, hogy a devizahitelek ügyének rendezése hosszú, bonyolult és összetett feladat, ahol a kapkodással csak a nehézségeket lehet okozni.

Például: a „denevér ravaszságú” bankok most azért mehettek az Alkotmánybírósághoz, mert az ügymenet gyorsítására vonatkozó politikai vágyat mégse lehetett összehozni az eljárásjoggal, bármennyire próbálták is.

A kormányzati előrelátás bizonyításaként viszont már most korlátoznák a bankokat külön szabállyal, a kamatemelés (időszaki) tiltásával azért, hogy a majdani veszteségeket ne háríthassák át az ügyfelekre. A bölcsesség negatív tapasztalatokból fakad: a bankok anno nem mutattak önmérsékletet a tranzakciós díjnak nevezett ATM-adó áthárításában (pedig Rogán is mondta, hogy fognak), aminek a következménye az ingyenes készpénzfelvétel törvényi garantálása lett. Így aztán mindenki készpénzzel kezdett el fizetni – ami persze a bankokon kívül csak az államnak nem jó, mert egyrészt az új adóból nincs bevétel, másrészt meg nő a feketegazdaság (és még kevesebb a bevétel), harmadrészt meg nagyobb az állam nyomdaszámlája is.

Megemlítenénk még, hogy a szabad piacgazdaságáról nem annyira híres Kínában épp folyik a kamatkorlátozások eltörlése, részben a gazdaság élénkítésének szándékával. Az van ugyanis, hogy a teherbe szívatott és korlátozott, nyereségétől megfosztott bankrendszer nem igazán használ a gazdasági növekedésnek. Persze Kínában nem két hónapra terveznek, ott még vannak ötéves tervek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.