galéria megtekintése

Társasházi kelepce

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Évek óta háborognak a tömbházközösségek időben és pontosan fizető tagjai amiatt, hogy az eladósodott lakótársak helyett is kénytelenek a saját zsebükbe nyúlni. A törvény ezt írja elő. Ha aztán megunják ezt, és megszavazzák, hogy árverezzék el egy-egy nem fizető lakását, akkor gyakran azzal szembesülnek, hogy a társasházuk vagy lakásszövetkezetük egy fillérhez se jut hozzá, mert az adós hitelből vásárolta az ingatlant, s a jelzálogjog jogosultja mindenkit előz.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) régóta várna valamilyen állami segítséget az ügyben, ám eddig egyik kormány sem látott okot (vagy lehetőséget) a beavatkozásra. Most egy, az adósaitól roppantmód szenvedő komlói lakásszövetkezetnek elege lett ebből, s levelet írtak a kormányfőnek. Azt várják, hogy a parlament a lakóközösségek pénzügyi stabilitása (s néhol már fennmaradása) érdekében megváltoztatja a törvényeket, hogy a hitelből vásárolt ingatlanra terhelt jelzálogjog ne előzze meg a lakókkal szemben később felhalmozott tartozást.

A kérés tulajdonképpen képtelenség, hisz ősi konvenció, hogy a korábbi tartozás megelőzi a későbbit a követelések listáján. Csakhogy a lakását hitelből vevő és utóbb nem fizető lakót a hitel adója hozta a társasház nyakára, és ha a hitelkihelyezés gondosabb lett volna, akkor a szép mese is tovább tartott volna. Vagyis van abban is igazság, hogy a meggondolatlanul kihelyezett hitel folyósítójának illene átvállalnia valamit a társasház kárából.

 

A LOSZ jogásza azt mondja, hogy egy ilyen tartalmú törvényváltozás csak akkor születhet meg, ha a kormány hajlandó újra bevetni az unortodox stratégiát. Utóbbitól – persze – (főleg az ellenzéki oldalon) sokaknak már herótja van, ám ugyanők, pontosan fizető társasházi lakóként, lehet, hogy örülnének, ha ezúttal a kormány miattuk szakítana a jogi konvenciókkal. A LOSZ jogásza egyébként azt gondolja, hogy a kormány mindaddig nem fog beavatkozni, amíg a társasházak és lakásszövetkezetek jelentős százaléka nem dől be az adósok miatt.

Akkor viszont muszáj, mert az említett állapot tönkrevágná a lakóközösségek jogkövető tagjainak biztonságérzetét és törvénytiszteletét. Hogy a komlói kezdeményezés nyomán elindul-e olyan kormányzati gondolkodás, ami elvisz a tömbházak közösségei által remélt törvényváltozáshoz, az megjósolhatatlan. Talán nem lenne rossz, bár félő, hogy egy ilyen törvényi változás új lendületet adna az adósok kiebrudalásának, földönfutóvá tételének.

Egyébként is: nem az a gond (bár iszonyúan kellemetlen), hogy embertársaink helyett időnként állni kell a számlát, a fő baj inkább az, hogy embertársaink egy része teljesen le van nullázva, és emiatt semmilyen számla kifizetésére sincs esélye. S hogy ez az állapot elmúljon, ahhoz nem egy törvényt, hanem jogszabályok egész sorát kellene megváltoztatni. És a közgondolkozást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.